Ak ste milovníci prechádzok po lese a chceli by ste začať so zbieraním húb, tak neváhajte a prečítajte si tento článok!
V ňom sa dozviete všetky potrebné informácie o kĺzku! Zistíte aké sú ich druhy, aké charakteristiky pre neho platia a kde ho nájdete.
Zároveň neprídete ani o postup ako ho očistiť a následne spracovať a použiť!
Čo je to kĺzok?
Patrí medzi najrozšírenejšie letné a jesenné huby, ktoré môžeme v lese nazbierať. Je pre neho typické, že za mokrého počasia je jeho klobúk veľmi slizký, čo viedlo aj k jeho názvu.
Táto jedlá huba je najčastejšie vidieť vo veľkých zhlukoch pri cestách v borovicových lesoch. Ďalším typickým znakom je, že na jeho nohe sa nachádza prstenec, ktorý je u mladých húb biely neskôr sa sfarbuje do tmavších odtieňov.
Tento druh huby si dobre poradí v chladných podnebiach a je veľmi bežný napríklad v Škandinávii, ale vyskytuje sa aj vo zvyšku Európy, Ázie a Severnej Ameriky.

Ako vyzerá kĺzok (všeobecná charakteristika):
- Rastú pod ihličnany
 - Majú slizký klobúk (najmä v období dažďov a vlhka)
 - Žilnaté bodkovanie na nohe
 - Póry sú často usporiadané do kruhu
 - Závoj, ktorý tvorí prsteň alebo tkanivo visiace na okraji klobúka
 - Ako všeobecné pravidlo pre identifikáciu platí, že by huba mala spĺňať aspoň 3 z vyššie uvedených vlastností
 - Všetky druhy kĺzkov sú jedlé
 
Ako spoznať jednotlivé druhy kĺzkov?
Kĺzok obyčajný (borovicový)
- Nájdeme ho pohromade vo veľkých rodinách
 - Jeho klobúk je pri suchom počasí lesklý, keď je mokro tak slizký
 - Klobúk má hnedú až červenohnedú farbu
 - Jeho póry sa sfarbujú do odtieňov žltej
 - Jeho noha je v mladom veku biela a časom sa môže sfarbiť až do hnedofialovej a je na ňom umiestnený výrazný prstenec.
 - Huba, vďaka svojmu mäkkému mäsu sa najlepšie hodí do hubových zmesí alebo mäsových zmesí
 

Kĺzok strakoš (hríb strakoš)
- Niekedy označovaný ako hríb strakoš
 - Vyhovujú mu kyslé pôdu v okolí rašelinísk
 - Klobúk je šupinatý a sfarbuje psr do odtieňov olivovej
 - Póry sú drobné a šedožlté
 - Ak špongiu rozrežeme, dreň sa bude sfarbovať ľahko do modra
 - Jedná sa o jedlú špongiu, ktorá sa používa do nálevov
 

Šmykľavý šmykľavý (smrekovcový)
- Nájdeme ho ako v ihličnatých tak zmiešaných lesoch a najčastejšie vyrastá pri smrekovcoch
 - Klobúk je typicky slizký so žltou až okrovou farbou
 - Prstenec je nepatrný špinavo biely
 - Póry sa sfarbujú do žltých odtieňov a po stlačení menia farbu do ružova
 - Keď sa huba rozkrojí, trenie sa nepatrne začne zafarbovať do ružova
 - Jedná sa o jedlú špongiu, ktorá sa hodí do zeleninových zmesí
 

Kĺzok žltkastý
- Najlepšie sa mu darí vo vlhkom prostredí a na podmáčaných pôdach
 - Klobúk je žltý s nádychom olivovo zelenej farby
 - Póry sú žlté, okrové a po stlačení začnú hnednúť
 - Na nohe nájdeme hrdzavý prstenec, ktorý býva slizký
 - Po rozrezaní dreň nemení farbu a zostáva špinavo žltá niekedy svetlo hnedá
 - Jeho chuť je jemne kyslastá a vôňa ovocná, preto sa najčastejšie upravuje dusením a pridáva sa do šalátov
 

Kĺzok kravský
- Táto huba má rada vlhké a mokré miesta blízko rašelinísk
 - Jeho klobúk sa zafarbuje do žltej až okrovej farby a je lesklý
 - Póry sú šedožlté a po stlačení tmavnú
 - Po rozrezaní nemení farbu a zostáva krémová
 - Jedná sa o jedlú špongiu a pre svoju nevýraznú chuť i vôňu sa hodí ku koreneným pokrmom
 

Kĺzek douglaskový
- Klobúk má u mladej huby žltobielu farbu, neskôr ju mení až do hrdzavej
 - Póry majú najskôr žltú, neskôr tiež získavajú nádych hrdzavé
 - Noha býva pokrytá hnedými bodkami a je na nej umiestnený výrazný prstenec
 - Po rozrezaní dužina zostáva belavá
 - Je to lahodná jedlá huba s ľahkou kyslastou chuťou
 

Kĺzok zrnitý
- Nájdeme ho najmä pri boroviciach
 - Klobúk je za suchého počasia lesklý, hladký a za mokra opäť slizký a lepkavý
 - Farba klobúka sa rôzni, ale najčastejšie je okrová, niekedy ružovkastá alebo červenkastá
 - Póry sú žlté
 - Po rozrezaní dužina farbu nemení a zostáva belavá
 - Jedná sa o výbornú jedlú špongiu
 

Kĺzok pieporný (hríb pieporný)
- Býva tiež označovaný ako hríb pieporný
 - Je to rozšírená huba, ktorá rastie ako v ihličnatých, tak listnatých lesoch
 - Jeho klobúk je za vlhkého počasia lepivý a zafarbuje sa do hnedej až hnedo oranžovej farby
 - Póry sa zafarbujú do škoricovo hnedej a niekedy až hrdzavej farby
 - Dužina je mäkká, krémová a po rozrezaní nemení farbu
 - Huba sa spracováva do podoby sypkého korenia a používa sa na dochucovanie hubových pokrmov
 

Zdravotné benefity kĺzkov
Obsahuje antioxidanty
Kĺzky sú bohatým zdrojom antioxidantov, najmä selénu. Pomáhajú v boji proti poškodeniu buniek, predchádzajú rakovine a pomáhajú posilniť váš imunitný systém.
Znižuje hladinu cholesterolu a cukru
Tento druh húb má veľmi málo cholesterolu a taktiež pomáha znižovať hladinu zlého cholesterolu vo vašom tele. Obsahuje beta-glukán, druh rozpustnej vlákniny, ktorá je zodpovedná za znižovanie hladiny cholesterolu a taktiež pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, čím znižuje riziko cukrovky 2. typu.
Podporuje zdravie srdca
Obsahuje draslík, ktorý pomáha regulovať krvný tlak a znižuje riziko srdcových chorôb. Obsahuje aj vitamín C, ktorý je tiež dobrý pre srdce.
Bohatý zdroj vitamínu D
Huba je dobrým zdrojom vitamínu D, ktorý posilňuje kosti a znižuje riziko vírusových ochorení.

Ako kĺzky očistiť?
- Kĺzky, rovnako ako ostatné huby je potrebné ihneď očistiť a spracovať. Huby všeobecne veľmi rýchlo podliehajú skaze.
 - Ako prvé je potrebné odrezať spodnú časť nohy, pokiaľ ste to neurobili už vonku. V tejto časti sa nachádza najviac nečistôt, červov a hmyzu.
 - Klobúk huby by mal byť kompaktný a pevný. Vždy z neho zlúpnite hnedú šupku.
 - Z pod klobúka odstráňte aj póry. Ak v ruke držíte mladú špongiu, póry na klobúku nechajte tak ako sú.
 - Očistenú špongiu namočte pár hodín do slanej vody a potom ich dobre opláchnite.
 - Použite asi 1 polievkovú lyžicu soli na šálku vody.
 - Klzáky môžete takto ihneď spracovať, alebo ich vysušiť a uložiť na neskoršie použitie.
 
Ako kĺzky usušiť?
- Huby očistite a nakrájajte
 - Klobúk krájajte vrátane pórov
 - Nastavte si sušičku alebo rúru na 40 stupňov
 - Sušiaci proces zaberie dosť času a treba s tým počítať
 - Huby sušte minimálne 24 hodín
 - Potom ich uložte do vzduchotesnej nádoby na tmavé miesto
 
Vysušené kĺzky je možné neskôr použiť do polievok. Polievkam dodajú príjemnú zemitú chuť a skvele nahradia mäsový aj zeleninový bujón.

Ako namočené kĺzky pripraviť?
- Huby nesušte
 - Panvicu rozpáľte na maximum a namočené huby do nej vhoďte
 - Vymažte ich nasucho bez oleja, aby ste z neho vyvarili prebytočnú vlhkosť
 
Ako kĺzky naložiť?
Huby je možné tiež naložiť do láku.
- Kĺzky varte po dobu 15 minút
 - Potom ich zalejte kyslým lákom napríklad z kyslých uhoriek (alebo si prečítajte tieto recepty o nakladaní húb a pripravte si vlastný rôsol)
 - Pridajte vybrané korenie, bylinky a zeleninu (napríklad guličky korenia, kôpor, cibuľu, mrkvu … )
 - Huby v pohári uložte na pár týždňov do chladničky a potom ich použite napríklad od zeleninového šalátu alebo na opečený chlieb s čerstvým syrom a petržlenovou vňaťou
 

Recept na vyprážané kĺzky
Ingrediencie
- 12 malých kĺzkov (očistených od nečistôt)
 - 2 vajcia (rozšľahané)
 - 50 g hladkej múky
 - 100 g polenty
 - Olej (na vyprážanie)
 - Soľ
 
Postup
- Zahrejte olej na 180 stupňov (to poznáte tak, že do neho vhodíte trochu múky a budete sledovať, ako počas 5-10 sekúnd zhnedne)
 - Do samostatných misiek dajte múku, rozšľahané vajcia a polentu
 - Kĺzky obaľte v múke, potom vajcami a nakoniec v polente
 - Smažte ich 2-3 minúty na oleji, kým polenta nezíska zlatohnedú farbu
 - Umiestnite ich na papierovú utierku, aby ste sa zbavili prebytočného oleja
 - Posypte soľou a podávajte
 

Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín