Fosfát zosieťovaného škrobu je modifikovaný kukuričný škrob s vysokým obsahom amylózy a minimálne 70 % vlákniny.
Používa sa ako potravinárska prísada pri zmrazovaní a rozmrazovaní výrobkov ako sú polievky, mrazené omáčky a pečivo.
 Hlavné dôležité body o E1413 – fosfát zosieťovaného škrobu:
 Nie je to prírodná látka.
 Jeho konzumácia nie je škodlivá.
 Vhodná pre deti.
 Nejedná sa o alergén.
Výroba E1413
Pripravuje sa spracovaním kukuričného škrobu fosforylačným činidlom a kyselinou fosforečnou. Výsledný škrob má zvýšenú stabilitu pri vysokých a nízkych teplotách a je odolnejší voči kyselinám.
Kde sa fosfát zosieťovaného škrobu používa?
Pridáva sa do potravinárskych produktov ako sú:
- sušienky
- rezance
- škoricové rolky
- muffiny
- smotany
- omáčky
- syry
Je E1413 zdravé?
Pri fosfáte zosieťovaného škrobu nie sú uvedené žiadne známe vedľajšie účinky. Iba pri vysokých dávkach môže spôsobiť hyperaktivitu alebo zažívacie ťažkosti.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
Fosfát zosieťovaného škrobu je schválený Európskou úniou ako stabilné zahusťovadlo pri zmrazovaní a rozmrazovaní potravín. V USA je všeobecne uznávaný ako bezpečná potravinárska látka.
Ako E1413 nahradiť?
Tento fosfát zosieťovaného škrobu môžete nahradiť prírodným zahusťovadlom ako je kukuričný alebo tapiokový škrob.

 Katalóg ingrediencí
Katalóg ingrediencí Bylinky
Bylinky Korenie
Korenie Plodiny
Plodiny Syry
Syry Huby
Huby Aditíva potravín
Aditíva potravín