Dilauryl tiodipropionát (E389) je antioxidant, ktorý sa používa proti zažltnutiu v produktoch.
V potravinárskom priemysle sa príliš často nepoužíva, ale v niektorých produktoch ho môžete nájsť. Ide o bezpečnú látku, ale v mnohých krajinách sa vôbec nepoužíva.
Hlavné dôležité body o E389 – dilauryl tiodipropionát:
Nie je to prírodná látka.
Použitie v SR je v potravinárstve zakázané.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.
Výroba E389
Látka E389 sa vyrába syntetickou reakciou niekoľkých zlúčenín.
Na čo sa používa dilauryl-tiodipropionát?
Výrobcovia v potravinárskom priemysle používajú E389 do produktov, ktoré majú tendenciu žltnúť. Na zabránenie môžu použiť túto látku. Môžeme ju preto nájsť v oleji, tuku, cukre, droždí, syroch a pod.
Je E389 zdravý?
Žiadne vedľajšie účinky neboli zaznamenané. Podľa dostupných výskumov je tu nízke riziko toxicity, rizika vzniku rakoviny, alergií a nemá ani negatívny vplyv na imunitný systém.
Použitie EÚ vs. USA vs. svet
V celej Európskej únii (vrátane Českej republiky) je používanie tejto látky v potravinárskom priemysle zakázané.
V Spojených štátoch je naopak označená ako látka GRAS, teda prijatá ako všeobecne bezpečná látka. Preto ju Američania pri výrobe potravín bežne používajú.

Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín