Vynikajúca zdravá príloha napríklad ku grilovanému mäsu! Rozmixované pečené batáty s varenou mrkvou, bielym jogurtom a kajenským korením si obľúbite a na klasickú zemiakovú kašu si ani nespomeniete.
Čo budete potrebovať
- 1 kg batátov
 - 500 g mrkvy, olúpané a nakrájané na kúsky
 - 12 lyžíc masla, zmäkčeného
 - 1 lyžica kryštálového cukru
 - 2 a 1/2 šálky vody
 - 1/2 šálky bieleho jogurtu
 - 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
 - 1/2 lyžičky kajenského korenia
 - soľ a korenie na dochutenie
 
Postup
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
 - Batáty oškrabte av hornej časti každého batátu urobte malý hlboký zárez,.
 - Batáty položte na plech a pečte v rúre 1 hodinu, alebo kým nezmäknú.
 - Medzitým ošúpte mrkvu a nakrájajte ju na 2,5 cm kúsky.
 - Mrkva dajte do hrnca s vodou, cukrom a 2 lyžicami masla.
 - Hrniec dajte na strednú teplotu, priveďte do varu a varte odkryté, kým sa voda neodparí a mrkva nezačne na masle prskať, asi 30 minút.
 - Mrkva by mala byť mäkká.
 - Pokiaľ nie, pridajte trochu vody a varte, kým nebude mrkva hotová a nezostane žiadna tekutina.
 - Vydlabajte dužinu batátov a zmiešajte s mrkvou v mise kuchynského robota s oceľovou čepeľou.
 - Pridajte zvyšné maslo a jogurt a spracujte do hladka.
 - Pridajte muškátový oriešok, kajenské korenie, soľ a korenie podľa chuti a ešte spracujte, kým nebude všetko krásne krémové a dobre premiešané.
 - Ihneď podávajte!
 

Inšpirujte sa tiež našimi najlepšími receptami na polievky z batátov , ktoré vás skvele zasýtia aj zahrejú!

Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín