Nasladlá batátová kaša s čedarom, čerstvou pažítkou a orestovanými lístkami šalvie je perfektnou prílohou k slávnostnému pokrmu. Keďže sú batáty sladké samy o sebe, ostatné ingrediencie im dodajú ten správny šmrnc.
Čo budete potrebovať
- 500 g batátov
 - ½ lyžičky soli
 - ½ lyžičky korenia
 - 1 strúčik cesnaku, nasekaný
 - 1 lyžička čerstvej pažítky, nasekané nadrobno
 - 4-6 čerstvých lístkov šalvie
 - 1 lyžička oleja alebo masla
 - 3 lyžice strúhaného čedaru
 
Postup
- Batáty olúpte a nakrájajte na cca 2,5 cm kúsky.
 - Vložte nakrájané batáty do veľkého hrnca a zalejte vodou tak, aby nad zemiakmi bolo asi 2,5 cm vody navyše.
 - Pridajte ½ lyžičky soli.
 - Priveďte do varu a potom odkryté varte na strednom plameni, kým batáty nezmäknú, cca 10 minút.
 - Batáty sceďte a vráťte do hrnca.
 - Roztlačte ich na požadovanú konzistenciu.
 - V panvici na vysokej teplote rozohrejte olej, maslo alebo slaninu.
 - Vymažte listy šalvie po dobu 30 sekúnd, alebo kým nebudú skrútené a chrumkavé.
 - Trochu ich osušte papierovou utierkou.
 - K batátom pridajte korenie, nastrúhaný čedar, nasekanú pažítku a cesnak a premiešajte.
 - Ochutnajte a uvidíte, či chcete pridať viac soli alebo korenia. Navrch dajte osmažené lístky šalvie a viac čerstvé pažítky.
 - Užite si to!
 


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín