Krémové talianske rizoto s hubami je typickým tradičným receptom južnej kuchyne. Skvelá klasika, ktorú nájdete v mnohých talianskych regiónoch.
Čo budeme potrebovať
- 450 g húb (mix)
 - 2 strúčiky cesnaku
 - 1 šalotka
 - 1,5 l zeleninového vývaru
 - 400 g ryže Carnaroli alebo Arborio
 - 50 g masla
 - 100 ml suchého bieleho vína
 - 120 g strúhaného syra Parmigiano
 - 3 lyžice extra panenského olivového oleja
 - štipka mletého čierneho korenia
 - štipka soli
 - zväzok nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
 
Postup
- Ak používate čerstvé huby, najprv ich očistite.
 - Po očistení ich možno nakrájať na plátky alebo kúsky podľa vašej chuti.
 - Na panvici orestujte cesnak s olejom. Po pár minútach pridáme nakrájané huby.
 - Huby varte asi 5 minút na strednú teplotu, kým nezmäknú a uvoľnená voda sa neodparí.
 - Keď sa varí, pridajte soľ, korenie a petržlen. Premiešame a dáme bokom.
 - Teraz nadrobno nakrájame šalotku a orestujeme ju v hrnci s maslom a kvapkou oleja.
 - Pridajte ryžu a jemne premiešajte, aby sa pár minút rovnomerne opekala.
 - Pridajte biele víno a nechajte ho odpariť pri vysokej teplote.
 - Potom prilejte toľko horúceho vývaru, aby bola celá ryža zakrytá a za stáleho miešania pokračujte vo varení na strednú teplotu.
 - V polovici varenia ryže tzn. asi 8 minút, pridajte uvarené huby.
 - Premiešame a ďalej varíme.
 - Keď je hubové rizoto hotové, pridajte nasekanú petržlenovú vňať, kúsok masla a nastrúhaný syr Parmigiano.
 
Ak ste milovníkom húb, nemali by vám ujsť ďalšie perfektné recepty na rizoto s hubami !


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín