Tieto sladké zemiakové hranolčeky pečené v rúre sú tak návykové! Plátky sladkých zemiakov pokvapkané olejom, posypané korením a pečené na vysokej teplote, kým nezhnednú a okraje nebudú chrumkavé. Skúste ich sami.
Čo budeme potrebovať
- 1 kg sladkých zemiakov (asi 3 veľké)
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 1/2 lyžičky soli
- kombinácia korenia: čili prášok, údená paprika, čínska zmes piatich korení, korenie na tekvicový koláč, garam masala, cajunské korenie atď.
Postup
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Do rúry vložte pekáč alebo plechy na pečenie, aby sa predhriali.
- Batáty olúpeme a odkrojíme konce.
- Zemiaky rozkrojte pozdĺžne napoly a potom, ak sú veľmi dlhé, priečne.
- Batáty dajte do veľkej misy a pridajte olej. Dobre premiešajte, aby sa spojili.
- Posypte soľou a korením podľa vlastného výberu. Rukami dobre premiešajte, aby sa všetky kúsky obalili olejom a korením.
- Vyberte predhriaty plech z rúry. Batáty opatrne rozložte v jednej vrstve na plech.
- Pečte 15 až 25 minút.
- Po prvých 10 minútach vyberte plech z rúry a pomocou klieští otočte všetky kúsky sladkých zemiakov.
- Vráťte do rúry a pečte ďalších 5 až 15 minút, alebo kým nezhnednú.
- Doba pečenia závisí od teploty rúry a veľkosti plátkov.
Čím budú hnedšie, tým budú chrumkavejšie, ale medzi zhnednutým a spáleným je tenká hranica, ktorá je nepožívateľná. Aj keď naozaj stmavnú, mali by byť stále dobré, pretože sladké zemiaky karamelizujú prírodné cukry. Takže pozorne sledujte.


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín