Pripravte sa na to, že sa zamilujete do kombinácie grilovanej červenej papriky s grilovaným baklažánom. Stačí jedno sústo a budete chcieť túto srbskú omáčku podávať ku všetkému, od chleba po mäso a dokonca aj k zelenine!
Čo budeme potrebovať
- 4 veľké červené papriky
 - Stredne veľký baklažán
 - 30 ml olivového oleja
 - 2 strúčiky cesnaku
 - 2 lyžičky bieleho octu
 - Soľ
 - Korenie
 
Postup
- Rúru si predhrejeme na 220 stupňov
 - Plech do rúry si vyložíme papierom na pečenie
 - Baklažán nakrájame na veľké kúsky a vyložíme na plech
 - K nemu pridáme červenú papriku nakrájanú na polovice
 - Plech vložíme do rúry a pečieme približne 30 minút, aby papriky chytili odtieň čiernej
 - Potom zeleninu vyberieme, umiestnime ju do veľkej misy a tú zakryjeme fóliou alebo igelitovou taškou
 - Takto zeleninu necháme 20 minút bokom
 - Po vychladnutí odstránime z baklažánu aj papriky šupky a papriky zbavíme jadrovníka
 - Papriku a baklažán dáme do kuchynského robota a pridáme cesnak, olej, ocot, soľ a korenie
 - Mixujeme dovtedy, kým ajvar nie je hladký
 - Vzniknutú omáčku preložíme do hrnca
 - V hrnci jej na nízku teplotu varíme, kým nezhustne
 - Omáčku ochutnajte a podľa svojich preferencií dochuťte
 - Zložte z platne a pred podávaním nechajte vychladnúť
 


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín