Čokoládové lávové tortičky s lahodným roztaveným čokoládovým stredom sa skladajú zo 6 základných ingrediencií. Tento prekvapivo ľahký dezert, pripravený iba za 25 minút, je stávkou na istotu za každých okolností. Pokiaľ nemáte zapekacie formičky na lava cakes, postupujte podľa našich pokynov a použite formu na muffiny.
Čo budeme potrebovať
- 170 g kvalitnej polosladkej čokolády
 - 115 g nesoleného masla
 - 30 g hladkej múky
 - 60 g práškového cukru
 - Štipka soli
 - 2 vajcia
 - 2 žĺtky
 
Na ozdobu
- Zmrzlina
 - Maliny
 - Čokoládový sirup
 
Postup
- Formičky na fondány si vystriekame olejom v spreji alebo vymažeme maslom a poprášime kakaom (možno využiť aj formičky na muffiny)
 - Rúru si predhrejeme na 220 stupňov
 - Čokoládu si nasekáme nahrubo
 - Do žiaruvzdornej misy dáme maslo a navrch pridáme nasekanú čokoládu
 - Zapneme mikrovlnnú rúru na vysoký výkon, v 10 sekundových intervaloch ju zahrievame
 - Po každom vypnutí rúry čokoládu premiešame, kým nebude úplne hladká
 - Dáme jej bokom.
 - V malej miske prešľaháme múku, práškový cukor a soľ
 - Vajcia a žĺtky vyšľaháme dohromady, kým sa nespoja v krémovú konzistenciu
 - Do misy s čokoládou nalejeme cukrovú zmes a vajcia
 - Všetko spolu pomaly premiešame gumovou stierkou alebo vareškou
 - Cesto bude mierne husté
 - Do každej pripravenej formičky na fondány alebo muffiny rovnomerne nalejeme čokoládové cesto
 - Formičky položíme na plech a pečieme 12–14 minút, kým nebudú strany pevné a upečené ALE vršok a stredy budú stále mäkké
 - Pokiaľ pečieme vo forme na muffiny, čokoládové fondány zaberú len asi 8–10 minút pečenia
 - Necháme ich 1 minútu vychladnúť, potom každú formičku prikryjeme obráteným tanierom a obrátime
 - Používame chňapku, pretože sú formičky horúce!
 - Čokoládové lava cakes by sa mali ľahko uvoľniť
 - Ak sme použili formu na muffiny, koláčiky z formy uvoľníme lyžicou a položíme ich na tanier
 - Pridáme polevu alebo zdobenie a ihneď podávame
 
Všetkým milovníkom čokolády vrelo odporúčame pozrieť sa na tieto recepty ktoré sú len a jedine z čokolády! Vyskúšajte pravý viedenský Sacher tortu alebo znovu využite muffinových foriem a pustite sa do receptu na čokoládové minidezerty .


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín