Najlepšie citrónové fondány s krémovou citrónovou náplňou a nadýchanou snehovou polevou. Jednoduchý recept na lávovú tortu, ktorá vás úplne uchváti svojou ľahkou chuťou.
Čo budeme potrebovať
- 2 vajcia
 - Hrnček cukru
 - Hrnček hustej smotany
 - 1 ½ hrnčeka hladkej múky
 - 4 lyžičky prášku do pečiva
 
Na citrónovú náplň
- Šťavu z 3 citrónov
 - 75 g masla
 - ½ hrnček cukru
 - Vajcia
 - 3 žĺtky
 
Na polevu
- 3 bielky
 - ½ hrnček cukru
 
Postup
- Rúru predhrejeme na 160 stupňov
 - Plech na muffiny vyložíme papierovými košíčkami
 - Ak budeme používať zapekacie formičky, tie dôkladne vymažeme maslom a vysypom kakaom
 - Zmiešame smotanu s cukrom
 - Smotanu šľaháme, kým sa cukor nerozpustí a zmes nie je hustá a hladká
 - Vmiešame preosiatu múku a prášok do pečiva
 - Zmes rovnomerne rozdelíme do formičiek a pečieme 25-30 minút
 - Formičky vyberieme z rúry a necháme ich vychladnúť.
 - Na citrónovú náplň zmiešame na panvici citrónovú šťavu a maslo a zahrievame, kým zmes nezačne bublať
 - Pridáme cukor a vajcia
 - Rýchlo šľaháme, aby sa vajcia nezačalo variť a tvoriť hrudky
 - Pokračujeme v šľahaní, kým zmes mierne nezhustne
 - Zmes odstránime z tepla, keď je textúra lesklá a konzistencia mierne hustá
 - Uprostred každého fondánu vyrežeme otvor a vydlabeme časť tortového korpusu
 - Odrezanú časť si ponecháme na uzavretí
 - Do vydlabanej diery nalejeme citrónovú zmes a uzavrieme odrezanou časťou
 - Na polevu si ušľaháme bielky s cukrom, kým sa nevytvorí tuhý sneh
 - Pomocou cukrárskeho zdobiaceho vrecúška alebo polievkovej lyžice, každý citrónový fondán vyšľahanou snehovou hmotou ozdobíme
 - Na záver sneh ešte môžeme, pomocou kuchynského horáka, dozlatista ogrilovať
 

 Pokiaľ sa vaša plechovka úplne nerozdelila na kokosový krém a kokosovú vodu, budete to musieť skúsiť znova s novou plechovkou.
 Milujete sladké, ale obmedzuje vás bezlepková diéta? Nechajte sa inšpirovať ďalšími receptami na bezlepkové buchty a sladké , na ktorom si pochutnáte rovnako ako na tejto lávovej torte. 

Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín