Z plodov josty sa dá pripraviť báječný džem s plnou chuťou bez nutnosti pridávať pektín. Potrebný cukor sa bude líšiť v závislosti od zrelosti ovocia a vašich chuťových preferencií.
Ingrediencie
- 4 šálky josty, odstopkované
 - 2-4 hrnčeky cukru
 - 1/4 šálky limetkovej šťavy
 
Postup
- Jostu umyte a odstopkujte a priveďte do varu vo veľkom hrnci s 1/4 šálkou limetkovej šťavy.
 - Potom, čo bobule začnú púšťať šťavu, pridajte cukor a pred ochutnaním niekoľko minút povarte, aby ste skontrolovali sladkosť.
 - V prípade potreby pridajte viac cukru a pokračujte vo varení.
 - Skúšku tuhosti urobte tak, že na studený tanier kvapnete trochu horúceho džemu, necháte vychladnúť, a pokiaľ nesteká, je hotový.
 - Nalejte do sterilizovaných pollitrových pohárov a spracujte 10 minút vo vodnom kúpeli.
 - Vyberte poháre z vody a nechajte cez noc vychladnúť na uteráku alebo horúcej podložke.
 - Užite si to!
 

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na domácu zmrzlinu a pripravte si skvelé letné osvieženie!

Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín