Keď sa kura griluje, chutí snáď ešte lepšie ako z rúry. Tento recept je skvelý v tom, že sa kura potiera zmesou citrónovej šťavy, rozmarínu a cesnaku, vďaka čomu dokáže podráždiť chuťové bunky. Mrknite aj na najlepšie recepty na pečené kuracie mäso na jednom mieste a skúste porovnať chuť z rúry s grilovaným mäsom.
Ingrediencie:
- 6 litrov studenej vody
- 1/2 hrnčeka soli
- 1 kura (cca 1 500 g – 2 000 g)
- 1/2 chemicky neošetreného citróna
- 2 polievkové lyžice rozmarínových listov
- 6 strúčikov cesnaku
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
Postup:
- Pripravíme si hrniec alebo misu s objemom 8 litrov a viac.
- Nalejeme do nej vodu, prisypeme soľ a dôkladne premiešame.
- Vložíme kura, zaklopíme a uložíme na 24 hodín do chladničky.
- Nasledujúci deň si najskôr nahrejeme gril (plynový, na drevené uhlie, skrátka čo kto máme).
- Do misy robota dáme na plátky nakrájaný citrón, nasekaný rozmarín, prelisovaný cesnak, olivový olej a korenie.
- Zapneme na najvyšší stupeň a dôkladne rozmixujeme.
- Vznikne nám jemná kašovitá zmes, ktorú si zatiaľ odložíme nabok.
- Kurča vyberieme zo slaného nálevu a opláchneme pod tečúcou studenou vodou.
- Potom dôkladne osušíme kuchynskými papierovými utierkami.
- Položíme na tácku a zo všetkých strán potrieme hotovou citrónovou zmesou.
- Takto pripravené kura necháme na tácke odpočívať 15 – 20 minút.
- Medzitým sa nám nahrial gril, takže nastal čas umiestniť kura rovno do strednej časti roštu.
- Necháme grilovať po dobu 7 – 8 minút a potom otočíme na druhú stranu, kde grilujeme opäť až 8 minút.
- Následne presunieme kura na chladnejšiu časť grilu a zaklopíme vekom.
- Grilujeme zhruba 60 – 90 minút, pričom po hodine skontrolujeme pomocou teplomera, akú má mäso teplotu.
- Vo finále kura zložíme z grilu na servírovací tanier a necháme ešte pred porciovaním 15 minút odpočívať.
- Servírujeme so zemiakovou kašou, varenými zemiakmi, grilovanou zeleninou alebo len tak so zeleninovým šalátom.


 Katalóg ingrediencí
Katalóg ingrediencí Bylinky
Bylinky Korenie
Korenie Plodiny
Plodiny Syry
Syry Huby
Huby Aditíva potravín
Aditíva potravín