Toto je úplne luxusná príloha k akémukoľvek mäsu! Batáty s čerstvými bylinkami, maslom a kyslou smotanou potešia vaše chuťové bunky a vy si nebudete stačiť chodiť pridávať.
Čo budete potrebovať
- 2 kg batátov, olúpaných a nakrájaných na 2,5 cm kocky
 - 2 lyžičky soli
 - ⅓ šálky najemno nakrájané jarné cibuľky (použite zelenšie časti)
 - ⅓ šálky najemno nasekané čerstvé plocholisté petržlenovej vňate
 - 1 malý až stredný strúčik cesnaku, prelisovaný
 - ¼ šálky kyslej smotany
 - 3 lyžice masla, nakrájaného na kocky
 - čerstvo mleté čierne korenie
 - 1 lyžička extra panenského olivového oleja
 
Postup
- Vložte batáty nakrájané na kocky do veľkého hrnca alebo holandskej rúry a pridajte toľko vody, aby batáty zakrývala o cca 2,5 cm.
 - Pridajte 1 lyžičku soli a zmes priveďte do varu na stredne vysokom ohni.
 - Znížte teplotu a varte odkryté, kým batáty nezmäknú, asi 9 až 12 minút.
 - Dobre sceďte a potom batáty vráťte do hrnca a roztlačte ich na požadovanú konzistenciu.
 - Okamžite pridajte takmer všetku jarnú cibuľku a petržlenovú vňať, z oboch si ponechajte malé množstvo na ozdobu.
 - Pridajte cesnak a premiešajte.
 - Potom vmiešajte väčšinu kyslej smotany (zhruba 1 lyžicu si nechajte na ozdobu), všetko maslo a zvyšnú 1 lyžičku soli.
 - Dochuťte podľa chuti ďalšou soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
 - Batátovú kašu preložte do servírovacej misy a lyžicou vmiešajte odloženú kyslú smotanu.
 - Posypte odloženou jarnou cibuľkou a petržlenovou vňaťou, povrch zľahka pokvapkajte olivovým olejom a na záver posypte čiernym korením.
 - Podávajte ihneď.
 


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín