Tento jednoduchý recept má v kulinárstve bohatú históriu. Predpokladá sa, že do ho Bosny priniesla Osmanskej ríše, ktorá bola v balkánskej oblasti prítomná takmer 500 rokov. Preto neváhajte ochutnať tento rokmi vyskúšaný recept na čevabčiči s nadýchaným tureckým chlebom.
Čo budeme potrebovať
Na čevabčiči
- 600 g mletého hovädzieho mäsa
 - 300 g mletého jahňacieho mäsa
 - 3 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
 - Lyžička soli
 - Lyžička korenia
 
Na pita chlieb
- 2 lyžičky sušeného droždia
 - 500 g hladkej múky
 - 2 lyžičky soli
 - Lyžica olivového oleja
 
Postup
- Vo veľkej mise zmiešame soľ, hovädzie a jahňacie mäso
 - Mäso spoločne dobre prepracujeme, aby sa rovnomerne spojilo
 - Prepracované mäso prekryjeme fóliou a dáme cez noc do chladničky oddýchnuť.
 - Medzitým si pripravíme pita chlieb
 - Zmiešame si vo veľkom mieste droždie s 300 ml teplej vody
 - Droždie necháme 5 minút odležať, kým nevzíde kvások a potom pridávame múku, soľ a olej
 - Zmes vypracujeme do vláčneho cesta
 - Cesto premiestnime na pomúčenú pracovnú plochu a miesime ho, kým cesto nie je mäkké, hladké a elastické
 - Keď je cesto pripravené dáme ho do misy ľahko vymastenej olejom a prikryjeme utierkou
 - Cesto necháme odpočinúť aspoň hodinu, aby nakyslo
 - Rúru si predhrejeme na 200 – 220 stupňov a plech umiestnime do stredu rúry
 - Z cesta vytvoríme 8 rovnako veľkých guličiek, ktoré dlaňou sploštíme a potom rozvaľkáme do placiek o veľkosti asi 20 centimetrov
 - Rozohriaty plech vyberieme z rúry, pomúčime ho a naň položíme rozvaľkané cesto
 - Rýchlo ho vrátime do rúry a pečieme 4-5 minút, kým sa cesto nenafúkne a nezozlátne
 - Druhý deň do mäsa pridáme cesnak a korenie
 - Mokrými rukami začneme z mäsovej zmesi tvarovať klátiky o veľkosti ukazováka
 - Pred každým novým klátikom si namáčame ruky, aby sa nám zmes na ne nelepila
 - Predhrejeme si panvicu na strednú teplotu a necháme na nej rozohriať olej
 - Vytvarované čevabčiči začneme postupne na panvici zo všetkých strán opekať
 - Podávame ich s pripraveným domácim tureckým chlebom a čerstvo nakrájanou cibuľou
 


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín