Táto pečená bravčová sviečková, je ideálna na zvláštne príležitosti, podávaná s bohatou omáčkou z červeného vína, ktorá sa ľahko pripravuje.
Čo budeme potrebovať
Na omáčku
- 110 g masla
 - 120 g nadrobno nakrájané šalotky
 - 300 ml červeného vína
 - 700 ml hovädzieho vývaru
 - 6 vetvička čerstvého tymiánu
 - ¼ lyžičky soli
 - ⅛ lyžičky mletého čierneho korenia
 - 1 lyžička cukru
 - 2 lyžice múky
 
Na mäso
- 900 g až 1,3 kg bravčovej bábiky
 - soľ
 - mleté čierne korenie
 - 2 lyžice rastlinného oleja
 - 60 ml hovädzieho vývaru
 
Postup
- Na omáčku si v strednom hrnci rozpustíme 70 g masla.
 - Pridajte šalotku a varte na stredne miernu teplotu za občasného miešania, kým nebude mäkká a priesvitná, 7 až 8 minút.
 - Pridajte víno, hovädzí vývar, vetvičky tymiánu, soľ, korenie a cukor a priveďte do varu.
 - Varte na strednú teplotu asi 30 minút, alebo pokiaľ sa tekutina nezredukuje asi na polovicu.
 - Zatiaľ čo sa tekutina redukuje, dajte zvyšných 40 g masla do malej misky, pridajte múku a malou lyžičkou premiešajte do hladkej pasty.
 - Akonáhle sa vínna zmes zredukuje, stiahnite teplotu na minimum a vyberte vetvičky tymiánu.
 - Do vriacej tekutiny zašľaháme múku a maslovú pastu po lyžiciach a niekoľko minút dusíme, kým omáčka nezhustne.
 - Na bábiku si pred pečením nechajte mäso 1 hodinu odstáť pri izbovej teplote.
 - Nastavte mriežku rúry do strednej polohy a predhrejte rúru na 200 °C.
 - Hovädzie mäso po celom povrchu ochutíme kóšer soľou a korením.
 - Rozohrejte olej na panvici vhodné do rúry na stredne vysokú teplotu, kým nebude takmer fajčiť.
 - Opekajte, kým zo všetkých strán okrem jednej nezhnedne, celkom asi 10 minút.
 - Bábiku otočte tak, aby bola neopečená strana dole, a panvicu preložte priamo do predhriatej rúry.
 - Pečte asi 15 – 20 minút.
 - Mäso preložte na doštičku a nechajte voľne prikryté hliníkovou fóliou 10 až 15 minút odpočívať.
 - Postavte panvicu na sporák a pridajte vývar.
 - Vývar priveďte do varu.
 - Pridajte vývar do omáčky z červeného vína a potom omáčku priveďte do varu.
 - Bábiku nakrájajte na plátky a podávajte s omáčku z červeného vína.
 
Neviete, aká príloha sa k tomuto receptu na roastbeef hodí? Prihoďte k nemu aj jeden z týchto lahodných nápadov na pečené zemiaky z rúry .


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín