Lahodný spôsob, ako zužitkovať úrodu rebarbory a jahôd! Koláč podávajte k popoludňajšej káve, ako raňajkách či skvelý dezert.
Čo budete potrebovať
Na náplň:
- 2 šálky rebarbory nakrájané na plátky s hrúbkou cca 1 cm
- 1 polliter jahôd, očistených, olúpaných, nakrájaných na plátky a ľahko roztlačených
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 2/3 šálky kryštálového cukru
- 3 lyžice kukuričného škrobu
Na koláč:
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- 1/4 lyžičky jedlej sódy
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky soli
- 1/2 šálky nesoleného masla, zmäkčeného
- 3/4 šálky kryštálového cukru
- 2 veľké vajcia
- 1/2 šálky kyslej smotany
- 1 a 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
Na posýpku:
- 3/4 šálky hladkej múky
- 1/2 šálky kryštálového cukru
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/8 lyžičky mletého muškátového orieška
- 5 lyžíc masla, rozpusteného
- 1/2 šálky nasekaných pekanových orechov (voliteľne)
Postup
- Vymažte tukom a vysypte múkou 23 cm pružinovú tortovú formu.
- Zmiešajte rebarboru, roztlačené jahody a citrónovú šťavu v strednom hrnci.
- Zmiešajte 2/3 šálky cukru a kukuričný škrob a pridajte do ovocnej zmesi.
- Za stáleho miešania priveďte do varu.
- Znížte teplotu na minimum a za stáleho miešania varte do zhustnutia.
- Odstráňte z ohňa a nechajte vychladnúť.
- Zahrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Zmiešajte v miske 1 a 1/2 šálky múky, sódu, prášok do pečiva a soľ.
- Vo veľkej mise šľahajte maslo s 3/4 šálky kryštálového cukru, kým nebudete mať svetlú a nadýchanú zmes.
- K maslovej zmesi zašľahajte vajcia a kyslú smotanu.
- Potom zašľahajte vanilku.
- Pomaly vmiešajte aj múčnú zmes.
- Rozprestrite do pripravenej formy.
- Na cesto nalejte vychladnutú ovocnú zmes.
- Pripravte si posýpku.
- Zmiešajte 3/4 šálky múky, 1/2 šálky kryštálového cukru, škoricu, muškátový oriešok, 5 lyžíc rozpusteného masla a nasekané pekanové orechy, ak používate.
- Rovnomerne nasypte na ovocnú zmes.
- Pečte asi 45 minút, alebo kým sa koláč nespevní a omrvinka ľahko nezhnedne.
- Užite si to!

Milovníkov jahôd naozaj potešíme. Máme pre vás totiž tie najsladšie jahodové recepty na jednom mieste! Chcete knedle, koláče, buchty alebo sirup? Inšpirujte sa!

Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín