Glukosaoxidasa (E1102), do potravín sa pridáva kvôli svojim oxidačným účinkom. Nahrádza oxidanty, ako je napríklad bromičnan.
V potravinárskom priemysle má množstvo využití. Zlepšuje farbu a chuť, odstraňuje glukózy zo sušených vajec a kyslík z rôznych štiav a nápojov.
Hlavné dôležité body o E1102 – glukosaoxidasa:
Bezpečná látka.
Vhodná pre deti.
Potenciálny alergén pri zlom použití.
Nie je povolená v Európskej únii.
Výroba E1102
Tento enzým produkujú určité druhy húb (Aspergillus niger a Pennicillium) a za prítomnosti kyslíka a glukózy vykazuje antibakteriálnu aktivitu.
Je tiež produkovaný hypofaryngeálnymi žľazami včelích robotníc a ukladaný do medu, kde pôsobí ako prírodný konzervant.
Kde sa glukosaoxidasa používa?
Glukosaoxidasa podporuje produkty pri pečení, aby boli plnšie a nadýchanejšie. Preto sa najčastejšie pridáva do:
- mrazených pizz
- baget
- chlebov
- raňajkových cereálií
Je E1102 zdravé?
E1102 môže byť potenciálnym alergénom iba pri vdýchnutí. Príznakom bude vyvolanie alergie, astmy alebo dýchacích ťažkostí.
Inak sa glukosaoxidasa považuje za bezpečnú látku.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
V Európskej únii je táto látka zakázaná.
V krajinách ako je USA, Austrália a Nový Zéland sa do potravín stále pridáva.
Ako glukosaoxidasa nahradiť?
Ako náhradu je možné použiť prírodné zahusťovadlá ako je kukuričný škrob, tapioka alebo zemiakový škrob.

Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín