Flavoxantín (E161a), žlté farbivo, ktoré v slovenských potravinách nenájdete. Prečítajte si o ňom viac!

Flavoxantín je prírodné žlté farbivo, ktoré sa používa v potravinárstve a ďalších priemyselných odvetviach a patrí do skupiny karotenoidov.

Nájdeme ho v listoch mnohých rastlín.

Aj keď nie je zdraviu škodlivé, v ČR aj EÚ je zakázané.

Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.

Hlavné dôležité body o E161a – Flavoxantín:
Ide o farbivo.
Je bezpečné.
Nie je povolené v SR.
Odporúčame.

Výroba E161a

Flavoxantín sa prirodzene vyskytuje v listoch mnohých kvetov.

Pre komerčné účely sa najčastejšie získava z rastliny Iskerník ( Ranunculus ).

Na čo sa flavoxantín používa?

Používa sa predovšetkým ako potravinárske farbivo, ale len v krajinách, v ktorých je povolený.

E160a sa tiež používa ako prírodné farbivo v niektorých kozmetických výrobkoch, ako sú napríklad rúže a lesky na vlasy.

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E161a:

  • mexické pokrmy
  • polievky
  • nátierky
  • margaríny
  • omáčky
  • sladkosti
  • nápoje

Je E161a zdravé?

Doteraz neboli zistené žiadne negatívne účinky na ľudský organizmus.

Ako u všetkých karotenoidov môžeme počítať s určitými zdravotnými benefitmi, a to predovšetkým s jeho antioxidačnými účinkami.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Ako v Európe, tak v Spojených štátoch je používanie E161a zakázané.

V potravinárskom priemysle sa môže používať v Austrálii a na Novom Zélande. Najčastejšie ho tam nájdete v mexických pokrmoch, polievkach či nátierkach.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)