Na čo v potravinárstve slúžia oxidy a hydroxidy železa (E172)? Prečítajte si viac!

Oxidy a hydroxidy železa sú rôzne pigmenty železa, ktoré sa prirodzene vyskytujú v prírode a používajú sa v potravinách a doplnkoch stravy na dodanie žltej, hnedej, červenej alebo čiernej farby.

Je to forma oxidu železitého, ktorá sa získava zo železa a kyseliny.

Existujú 3 podskupiny oxidov a hydroxidov železa:

  • E172(i) alebo čierny oxid železitý,
  • E172(ii) alebo červený oxid železitý,
  • E172(iii) alebo žltý oxid železitý

Potraviny s týmto potravinárskym aditívom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni. Železo sa v tele nevstrebáva.

Hlavné dôležité body o E172 – Oxidy a hydroxidy železa:
Ide o farbivo.
Môže spôsobiť alergickú reakciu.
Nevhodné pre deti.
Odporúčame.

Výroba E172

Zvyčajne sa oxidy a hydroxidy železa získavajú zo železného prášku (síran železnatý) alebo z vodných roztokov solí železa.

Na čo sa oxidy a hydroxidy železa používajú?

Okrem v potravinárstve ako farbivo sa E172 používa aj v niektorých liekoch a kozmetických výrobkoch.

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E172:

  • sladkosti
  • omáčky
  • nápoje
  • korenie
  • lososové a mäsové pasty
  • vegetariánske klobásy
  • dezerty
  • torty
  • zmrzliny
  • čipsy
  • žuvačky
  • cereálie
  • arašidové maslo
  • vegánske hotdogy
  • pudingy

Je E172 zdravé?

Nie sú známe žiadne nežiaduce účinky oxidov a hydroxidov železa. Pri väčšom množstve však môže zaťažiť tráviaci trakt.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Použitie E172 je v EÚ povolené. U nás sa nesmie používať iba do detskej výživy. V USA je sú oxidy a hydroxidy železa tiež povolené na použitie v potravinách.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)