Prečo je u nás orthofenylfenolát sodný (E232) zakázaný a na čo všetko sa používa?

Ortofenylfenolát sodný je sodná soľ fenylfenolu a používa ako antibakteriálna a protiplesňová syntetická konzervačná látka v potravinárskych výrobkoch, najmä citrusových plodoch, na prevenciu rastu plesne penicilliu. Využitie tohto bieleho prášku je najmä na poľnohospodárske účely.

Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.

Hlavné dôležité body o E232 – Ortofenylfenolát sodný:
Môže spôsobovať alergickú reakciu.
Nepovolené v SR.
Neodporúčame.

Výroba E232

Ortofenylfenolát sodný sa syntetizuje z fenyléteru.

Na čo sa používa orthofenylfenolát sodný?

Okrem potravinárstva sa E232 využíva aj ako dezinfekčný prostriedok pre osivo. Pretože je vysoko rozpustný, je možné ho použiť na postrek alebo namáčanie ovocia. Chemikáliu možno tiež použiť na sterilizáciu lekárskeho vybavenia. Jeho zvyšky je možné ľahko odstrániť umývaním.

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E232:

  • pomaranče
  • citróny
  • grapefruity
  • jablká
  • hrušky

Je E232 zdravé?

Ortofenylfenolát sodný môže spôsobiť vážne podráždenie pri kontakte s očami a je tiež známe, že spôsobuje podráždenie kože. Navyše sa odporúča vylúčiť ho z detskej výživy kvôli možnému spôsobovaniu hyperaktivity u detí. Nežiaduce účinky boli zistené u štúdií na zvieratách – obličkové problémy, nádory aj reprodukčné problémy.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

V EÚ, Austrálii a na Novom Zélande je zakázaný kvôli svojim preukázaným vedľajším účinkom.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)