Thiabendazol (E233), fungicíd, ktorý sa u nás už nesmie používať. Zaujíma vás prečo? Potom čítajte ďalej!

Tiabendazol je syntetický fungicíd, ktorý sa používa ako antibakteriálna a protiplesňová syntetická konzervačná látka v potravinárskych výrobkoch.

Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.

Hlavné dôležité body o E233 – Thiabendazol:
Môže spôsobovať alergickú reakciu.
Nevhodné pre deti.
Nepovolené v SR.
Neodporúčame.

Výroba E233

Tiabendazol sa získava synteticky z rôznych pesticídov.

Na čo sa používa tiabendazol?

Ide o hojne používaný fungicíd, najmä sa s ním postrekuje ovocie. Môže to byť aj zložka vodného roztoku, v ktorom je ovocie ponorené. Používa sa iba na vonkajší povrch ovocia.

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E233:

  • huby
  • hrušky
  • banány
  • pomaranče
  • zemiaky
  • mäso
  • mlieko

Je E233 zdravé?

V prípade konzumácie spoločne s E232 sa u štúdií na zvieratách preukázal vznik nádorov a nežiaduce orgánové zmeny. Pokiaľ však nekonzumujete ovocné šupky, nemalo by vám nič hroziť.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

V EÚ, Austrálii a na Novom Zélande je zakázaný kvôli svojim preukázaným vedľajším účinkom.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)