Mliečnan draselný (laktát draselný) je draselná soľ kyseliny mliečnej, čo je prírodná kyselina produkovaná baktériami vo fermentovaných potravinách. Je tiež produkovaný vo veľkom množstve v hrubom čreve rezidentnými baktériami. Ide o antioxidant a regulátor kyslosti.
Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok. Keďže v mliečnane sodnom chýba mliečny proteín, môžu ho konzumovať aj tí, ktorí trpia intoleranciou laktózy.
 Hlavné dôležité body o E326 – Mliečnan draselný:
 Je bezpečné.
 Látka živočíšneho pôvodu.
 Nevhodné pre deti.
 Odporúčame.
Výroba E326
Mliečnan sodný sa vyrába fermentáciou zdroja cukru, ako je kukurica alebo repa, a potom neutralizáciou výslednej kyseliny mliečnej.
Na čo sa používa mliečnan draselný?
Kyselina mliečna a laktáty sa používajú ako konzervanty predovšetkým proti kvasinkám a plesniam. Používa sa tiež na zvýšenie stability antioxidantov a na zabránenie vysychaniu rôznych produktov. Využíva sa tiež v hasiacich prístrojoch.
Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E326:
- syry
 - sladkosti
 - zmrzlina
 - ovocná želé
 - polievky
 - konzervované ovocie
 - mäsové produkty
 
Je E326 zdravé?
Neboli preukázané žiadne vedľajšie účinky u dospelých. D- alebo DL-laktáty (stereoizoméry) by nemali byť podávané dojčatám a malým deťom, pretože sa u nich ešte nevyvinuli vhodné enzýmy v pečeni, ktoré by tieto formy laktátu metabolizovali.
Použitie v EÚ vs. USA vs. svet
E326 je schválené pre použitie ako potravinárska prísada v EÚ a všeobecne uznávané ako bezpečná potravinárska látka v USA, Austrálii a na Novom Zélande.

Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín