Jablčnany vápenaté (E352) slúžia ako regulátory kyslosti a na zvýraznenie chuti. Do akých potravín sa pridávajú?

Prídavná látka E352, čiže vápenaté soli kyseliny jablčnej, slúži na úpravu kyslosti.

Jablčnany vápenaté tiež zvýrazňujú konkrétnu chuť alebo vôňu potravín.

Hlavné dôležité body o E352 – jablčnany vápenaté:

Bezpečná látka.
Bez vedľajších účinkov.
Schválené v EÚ.
Zakázané v USA.

Výroba E352

Jablčnany vápenaté vznikajú pridaním hydroxidu vápenatého do kyseliny jablčnej.

Kde sa jablčnany vápenaté používajú?

Nájdete ich v potravinách ako sú:

  • džúsy
  • želatínové výrobky
  • zmrzliny
  • vyprážané výrobky
  • marmelády

Je E352 zdravé?

Jablčnany vápenaté môžeme považovať za bezpečné. Nemajú žiadne vedľajšie účinky a môžu ich konzumovať vegetariáni aj vegáni.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

V EÚ je schválená ako potravinárska prísada. V USA je však jej používanie zakázané.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)