Adipan sodný (E356) – kde všade je povolené jeho používanie a kde je naopak zakázaný?

Adipan sodný (E356) je sodná soľ kyseliny adipovej, čo je prírodná kyselina prítomná v repe a cukrovej trstine. V potravinárstve funguje ako regulátor kyslosti.

Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.

Hlavné dôležité body o E356 – Adipan sodný:
Je bezpečné.
Ide o regulátor kyslosti.
Odporúčame.

Výroba E356

Adipan sodný sa vyrába pridávaním hydroxidu sodného do kyseliny adipovej.

Na čo sa používa adipan sodný?

Adipan sodný mení alebo udržuje kyslosť/zásaditosť potravín.

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E356:

  • bylinné soli
  • nealkoholické nápoje
  • pekárenské výrobky

Je E356 zdravé?

Adipan sodný nemá vedľajšie účinky alebo nie sú známe. Metabolizuje sa v tele alebo vylučuje močom.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

E356 je schválené pre použitie ako potravinárska prísada v EÚ v nevyhnutnom množstve, v USA, Austrálii a na Novom Zélande je však jeho používanie zakázané.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)