Lyzín hydrochlorid (E642), látka v SR zakázaná. Čo by sme o ňom mali vedieť?

Lyzín hydrocholorid je esenciálna aminokyselina av potravinárstve je široko používaný ako zvýrazňovač chuti s označením E632.

Ľudské telo si lyzín nevie vyrobiť, preto je nutné ho prijímať v strave. Medzi zdroje patrí mäso, ryby, mliečne výrobky a vajcia.

Hlavné dôležité body o E642 – Lyzín hydrochlorid:
Ide o antioxidant.
Môže byť živočíšneho pôvodu.
Nie je povolené v SR.
Odporúčame.

Výroba E642

Lyzín hydrochlorid sa vyrába z mliečnej bielkoviny kazeínu alebo z krvi.

Na čo sa lyzín hydrochlorid používa?

V potravinárstve zvýrazňuje arómu a funguje ako antioxidant, ktorý zosilňuje účinnosť ostatných antioxidantov.

Býva tiež zložkou potravinových doplnkov, kde sa podieľa na tvorbe kolagénu a obnove tkanív, udržuje zdravie srdcového svalu a dodáva energiu.

Je E642 zdravé?

Nie sú známe žiadne vedľajšie účinky lyzínu hydrochloridu v strave.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

E642 nie je schválené pre použitie ako potravinárska prísada v EÚ. V USA je použitie tejto prísady povolené.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)