Ochutnajte lahodné recepty na mrkvu v glazúre. Je skvelá! Nič lepšie ste nejedli

Čo s tým, keď zelenina nikomu nechutí, ale je potreba?

Pripravte si tieto recepty na glazovanú mrkvu.

Vychutnajte si ju v jej sladkej podobe napríklad na mede alebo s hnedým cukrom.

Je mrkva naozaj dobrá pre oči?

Dlho sa verilo, že konzumácia mrkvy podporuje zdravie očí a zlepšuje váš zrak, najmä v noci.

Hoci je to pravda, prepojenie medzi mrkvou a zrakom pochádza z mýtu.

Počas druhej svetovej vojny začali piloti britského kráľovského letectva prvýkrát používať radar na zameriavanie a zostreľovanie nepriateľských lietadiel. V snahe udržať túto novú technológiu v tajnosti bola vizuálna presnosť pilotov – najmä v noci – pripisovaná konzumácii mrkvy.

To viedlo k dlhodobej propagandistickej kampani, ktorá propagovala mrkvu pre lepší zrak. Toto prikrášlené spojenie medzi konzumáciou mrkvy a zlepšeným nočným videním pretrváva dodnes.

Avšak, aj keď to nie je úplne tá kúzelná potrava pre oči, za ktorú boli predávané počas druhej svetovej vojny, mrkva obsahuje určité zlúčeniny, ktoré sú dobré pre vaše oči.

Mrkva je bohatým zdrojom beta karoténu a luteínu, čo sú antioxidanty, ktoré môžu pomôcť predchádzať poškodeniu očí spôsobenému voľnými radikálmi.

Oranžová mrkva má obzvlášť vysoký obsah beta karoténu, ktorý vaše telo premení na vitamín A. Nedostatok vitamínu A môže viesť k šero slepote, ktorú je možné často zvrátiť jeho doplnením.

Vitamín A je potrebný na tvorbu rodopsínu, čo je červenofialový pigment citlivý na svetlo vo vašich očných bunkách, ktorý vám pomáha vidieť v noci.

Vaše telo vstrebáva a využíva beta karotén efektívnejšie, keď jete varenú mrkvu namiesto surovej.

Žltá mrkva obsahuje najviac luteínu, ktorý môže pomôcť predchádzať takzvanej makulárnej degenerácii, čo je stav, kedy je vaše videnie postupne rozmazané alebo stratené.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.