Gratinovaná cuketa so zemiakmi a slaninou

Gratinovaná cuketa so zemiakmi a slaninou

Zemiaky s cuketou nakrájané na tenké plátky vytvárajú textúru, ktorá sa bude božsky rozplývať v ústach. Pridajte k tomu bohatú syrovú omáčku, chrumkavú slaninu a maslovú posýpku a máte úplne geniálny pokrm, ktorý ocení nielen vaša rodina!

Čo budete potrebovať

  • 125 g údenej slaniny
  • 1 cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
  • 1 malá stopka stopkového zeleru, nakrájaná na jemné kocky
  • 1 veľký strúčik cesnaku, nasekaný nadrobno
  • 25 g masla
  • 2 lyžice špaldovej múky
  • 1 šálka mlieka
  • ½ šálky kuracieho vývaru
  • 75 g strúhaného čedaru
  • 1 lyžička soli
  • 300 g cukety nakrájané na plátky s hrúbkou 1 mm
  • 250 g zemiakov nakrájaných na 1 mm hrubé plátky

Na posýpku:

  • 100 g cukety nastrúhané najemno
  • 50 g strúhaného čedaru
  • ½ šálky špaldovej múky
  • ¼ šálky ovsených vločiek
  • 25 g masla, zmäknutého
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
  • Štvorcovú zapekaciu misku s priemerom 21 cm ľahko vymažte tukom.
  • Vo veľkej panvici rozohrejte na stredne vysokom plameni trochu oleja.
  • Pridajte slaninu a opekajte ju z oboch strán pár minút, kým nezhnedne az oboch strán nebude chrumkavá.
  • Preložte slaninu na papierovú utierku, nakrájajte ju na kúsky veľkosti sústa a dajte bokom.
  • Pridajte 1 lyžicu vody do panvice, kde ste si ponechali tuk zo slaniny a vráťte plameň na strednú teplotu.
  • Pridajte cibuľu, cesnak a stopkový zeler.
  • Varte za občasného miešania 10 minút.
  • Pridajte maslo a po rozpustení vmiešajte špaldovú múku.
  • Pomaly prilievajte mlieko a šľahajte, aby v zmesi neboli žiadne hrudky.
  • Vmiešajte kurací vývar, priveďte do varu, znížte teplotu a varte 10–15 minút.
  • Zložte z platne a premiešajte s nakrájanou slaninou a strúhaným syrom.
  • Vo veľkej mise zmiešajte plátky cukety a zemiakov.
  • Pridajte kvapku oleja a premiešajte rukami, aby sa všetko obalilo.
  • Položte tretinu zmesi cukety a zemiakov na dno pripravenej zapekacej misy.
  • Na zeleninu nalejte tretinu omáčky.
  • Opakujte dvakrát, kým všetko nespotrebujete.
  • Zmiešajte všetky ingrediencie na posýpku v malej miske.
  • Rukami do zmesi votrite maslo, aby vám vznikla drobivá zmes.
  • Rovnomerne rozdrobte cez vrch pokrmu na gratinovanie a zľahka pokvapkajte olejom.
  • Zabaľte zapekaciu misu do alobalu a pečte 30 minút.
  • Odstráňte alobal a vráťte do rúry na ďalších 30 minút, kým zelenina nezmäkne a omrvinka pekne nezhnedne.
  • Podávajte horúce.
Zapekaná zelenina so slaninou a posýpkou v zapekacej mise.
www.nzherald.co.nz

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.