Táto omáčka preliata cez naše grilované puracie prsia je tak dobrá, že by ste ju mohli jesť samotnú len lyžicou. Na panvici orestujeme šalotku a cesnak, potom na panvicu nalejeme biele víno, pridáme kurací vývar a smotanu a všetko uvaríme do hustej a krémovej omáčky!
Čo budeme potrebovať
- 4 ks kuracích supreme pŕs (s kožou as kosťou)
 - 4 lyžice extra panenského olivového oleja
 - ½ lyžičky soli
 - ¼ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
 - ½ citróna (nakrájaný na štyri kusy)
 - 3 veľké vetvičky čerstvého tymiánu (ponechané na stonke)
 - 200 g šalotky (nakrájané na plátky)
 - Lyžica cesnaku (prelisovaný)
 - 100 ml bieleho vína
 - 500 ml kuracieho vývaru
 - 250 ml hustej smotany
 - 4 lyžice studeného masla
 - 2 lyžice čerstvej petržlenovej vňate
 
Postup
- Ak kuracie prsia vyberáme z chladničky, tak ich necháme ohriať na izbovú teplotu
 - Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
 - Vo veľmi veľkej panvici vhodnej do rúry rozohrejeme na stredne vysokú teplotu sa tri lyžice oleja
 - Kuracie supreme si osolíme a okoreníme
 - Akonáhle je olej horúci, pridáme štyri kuracie supreme kožou dole a opekáme asi 4–5 minút z každej strany, kým nezozlátnu
 - Prsia otočíme kožou nahor a pridáme kúsky citróna, čerstvý tymián a 50 ml kuracieho vývaru
 - Panvicu zakryjeme a vložíme do rúry
 - Pečieme po dobu 10-20 minút podľa toho, aké sú prsia vysoké
 - Vnútorná teplota pŕs, by sa pre ideálne upečenie mala pohybovať okolo 70 stupňov
 - Prsia vyberieme na tanier a voľne prikryjeme potravinárskou fóliou
 - Citrón vyhodíme
 - Obsah z panvice prelejeme do misy a dáme bokom
 - Panvicu umiestnime späť na sporák a pridáme poslednú lyžicou oleja a stiahneme teplotu na strednú
 - Po zahriatí pridáme šalotku a cesnak a varíme asi päť minút, kým šalotka nezačne ľahko hnednúť
 - Pridáme biele víno a varíme asi minútu, aby sa tekutina odparila
 - Pridáme kurací vývar a obsah misky a varíme asi 5-10 minút, aby sa zmes zredukovala na polovicu v hustú omáčku
 - Pridáme smotanu a znova varíme asi päť minút, aby omáčka bola mierne hustá
 - Panvicu zložíme z platne a vmiešame studené maslo, potom zmes zlejte cez sitko a tým odstránime všetky pevné ingrediencie
 - Do omáčky vmiešame petržlenovú vňať a podávame ku kuracím prsiam
 


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín