Je to vlastne špičkový hovädzí guláš stvorený na chladné dni. Hovädzie burgundské v tejto verzii je okrem vína ochutené aj vynikajúcim koňakom. Pokiaľ ide o prílohu, tam sa fantázii medze nekladú. Niekto tento pokrm servíruje so zemiakovou kašou, ďalší má rád varené zemiaky, iné vaječné rezance či ryžu, ale sú aj takí, ktorí to jej s chlebom alebo úplne bez ničoho.
Ingrediencie:
- 8 – 10 plátkov slaniny
 - 1 – 2 lyžice slnečnicového oleja
 - 1,5 kg hovädzieho mäsa
 - Soľ
 - Mleté čierne korenie
 - 5 stredne veľkých mrkví
 - 1 veľká cibuľa (žltá, prípadne červená)
 - 4 strúčiky cesnaku
 - 2 lyžice polohrubej múky
 - 1 fľaša červeného vína (750 ml)
 - 1 hrnček koňaku
 - 2 šálky hovädzieho vývaru
 - 1 – 2 lyžice paradajkového pretlaku
 - 2 lyžičky čerstvého tymiánu
 - 4 lyžice nesoleného masla
 - 1 – 2 bobkové listy
 - 1 balenie rozmrazenej perlovej cibule
 - 300 g čerstvých bielych šampiňónov
 
Postup:
- Slaninu nakrájajte na rezančeky a mäso na kocky s veľkosťou zhruba 2 cm.
 - Mrkva oškrabte a pokrájajte na plátky.
 - Cibuľu očistite a rozkrájajte na kocky.
 - Cesnak olúpte a cez lis na cesnak roztlačte.
 - Huby očistite suchou handričkou či kuchynskou utierkou a nakrájajte na plátky.
 - V malej miske zmiešajte soľ, korenie aj múku, dajte do nej mäso a dôkladne premiešajte, aby sa obalil naozaj každý kúsok mäsa.
 - Do hrnca (ideálne liatinového, ale kto nemá, nevadí) dajte olej a prihoďte nakrájanú slaninu.
 - Nechajte restovať na strednom ohni, kým slanina nepustí tuk a nezíska zlatistý nádych.
 - Potom ju lyžicou či dierovanou naberačkou vyberte z hrnca a dajte bokom.
 - Vložte hovädzie mäso a nechajte restovať zo všetkých strán, kým nebude ľahko hnedasté.
 - Mäso tiež vyberte z hrnca a dajte k slanine na stranu.
 - Nasypte do hrnca nakrájanú mrkvu, cibuľu, osoľte a okoreňte.
 - Nechajte variť zhruba 12 minút, prípadne aj kratšiu dobu, než zelenina chytí hnedý odtieň.
 - Potom pridajte cesnak a nechajte variť ešte asi minútu.
 - Vráťte mäso aj slaninu späť do hrnca a zamiešajte.
 - Za častejšieho miešania varte po dobu 5 minút.
 - Vezmite si plochú drevenú varešku a opatrne odlepte nalepené kúsky od dna, zatiaľ čo budete pomaly prilievať víno.
 - Keď je dno odlepené, prilejte ešte koňak a hovädzí vývar.
 - Premiešajte a nechajte chvíľku prebublať.
 - Pridajte paradajkový pretlak, nasekaný tymián, bobkové listy vcelku a dôkladne zamiešajte.
 - Zaklopte hrniec pokrievkou, vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov a nechajte zmes za občasného premiešania variť/piecť po dobu 2 – 3 hodín.
 - Zatiaľ čo sa bude mäso robiť v rúre, pripravte si huby a perlové cibuľky.
 - Na panvicu či do menšieho hrnca dajte maslo a nechajte na strednom ohni rozpustiť.
 - Vysypte na rozpustené maslo celé balenie perlovej cibuľky a prihoďte utreté, na plátky rozkrájané šampiňóny.
 - Osoľte, okoreňte a nechajte restovať asi 8 minút, kým všetko nezíska zlatisto hnedú farbu.
 - Hotové odložte bokom, až kým nebude hotové mäso.
 - Vo chvíli, keď je hovädzie mäkké a jemné, vyberte hrniec z rúry a dajte na platňu.
 - Zložte pokrievku a nastavte strednú teplotu.
 - Pridajte cibuľky a huby, priveďte do varu a potom znížte teplotu.
 - Varte zhruba 15 – 20 minút, potom odstavte a nechajte ešte ďalších 15 minút odpočívať.
 - Pred servírovaním ešte nezabudnite vybrať bobkový list av prípade potreby dochuťte.
 - Servírujte ideálne so zemiakovou kašou, ale na škodu nie sú ani vaječné rezance či ryža.
 


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín