Skúste niektorý z týchto článkov.
 
Akú majú regulátory kyslosti v potravinárstve funkciu a aký význam má pH?
pH potraviny je meradlom kyslosti alebo zásaditosti daného produktu. Stupnica pH sa pohybuje 
od 0 do 14 . pH nižšie ako 7 je 
kyslé , pH 7 je 
neutrálne a pH vyššie ako 7 je 
zásadité (alkalické) . Naše chuťové zmysly dokážu rozpoznať iba veľké rozdiely v pH v rámci komplexných potravinových systémov. Kyslý produkt by chutil kyslo, zatiaľ čo zásaditý produkt by chutil horko. Niektoré príklady kyslých potravín sú citrusové plody (napr. pomaranč, citrón, grapefruit), džúsy alebo jogurt. 
O citrónoch sme si pre vás pripravili podrobný článok , kde sa dozviete všetko podstatné. Medzi alkalické potraviny patrí napríklad vaječný bielok a jedlá sóda.
Regulátory kyslosti sa používajú 
na zmenu a kontrolu kyslosti alebo zásaditosti na špecifickej úrovni dôležité pre spracovanie, chuť a bezpečnosť potravín.
Môže sa to zdať ako zanedbateľný parameter, ale udržanie vhodného pH je prvým krokom 
na zaistenie bezpečnosti potravín a dlhšej trvanlivosti . Nedostatočná kontrola pH totiž môže viesť k rastu nežiaducich baktérií v produkte, ktoré by mohli predstavovať potenciálne zdravotné riziko.
Uhorky, artičoky, karfiol, paprika a ryby sú príklady potravín 
s nízkym obsahom kyselín , ktoré sú bežne okyslené. Ak nie je okyslenie dostatočne kontrolované 
pri pH 4,6 alebo nižšom , môže sa v určitých potravinách množiť Clostridium botulinum, nebezpečný mikroorganizmus produkujúci toxíny.
Napríklad jogurt sa fermentuje, kým jeho pH nedosiahne 
4,4 až 4,6 . Chlieb musí mať 
pH 4,0 až 5,8 , aby sa zabezpečilo, že sa patogény nemnožia. Inak sa musí skladovať pri teplote nižšej ako 5 °C, čo v niektorých krajinách nie je praktické. Majonéza a ďalšie omáčky sú udržiavané na 
pH okolo 4,1 , aby sa predĺžila jej trvanlivosť.
 V akých potravinách sa môžeme s regulátormi kyslosti stretnúť?
-  zeleninové konzervy
-  ovocné pasty
-  džemy
-  sladkosti
-  kečupy
 Sú regulátory kyslosti bezpečné?
V rozumnej miere nie sú regulátory kyslosti škodlivé. V nadmernom množstve však môžu spôsobiť 
eróziu zubov a podráždený žalúdok . Ďalej sú známe aj 
alergie na regulátory kyslosti, napríklad na kyselinu citrónovú.