Vychutnajte si tie najzaujímavejšie kotrčové recepty na všedný deň aj sviatočné príležitosti. Inšpirujte sa!

Zbierate radi lesné huby a varíte z nich lahodné pokrmy? Potom rozhodne skúste recepty na kotrč.

Má príjemnú chuť, krásne vodnú a dá sa použiť na množstvo dobrôt.

Prekvapte svojich blízkych aj priatelia a uvarte im napríklad vynikajúcu, ale úplne jednoduchú polievku.

Na výber máte niekoľko chutných pokrmov, ktoré stoja za to vyskúšať.

Kotrč je vzácnosť medzi hubami

Dá sa povedať, že je táto huba naozaj vysoko cenená a milovníci húb na nej spievajú samú chválu. Je veľmi zdravá a pri tej správnej úprave aj veľmi chutí. Treba podotknúť, že kotrč mali v obľube už naši predkovia. Dokonca to vraj v 19. storočí obľúbená huba, ktorá sa pravidelne objavovala na trhoch.

Zo všeobecného hľadiska patrí do rodu chorošovitých húb. Vyzerá tak trochu ako ker a morská huba v jednom. Na našom území sa objavujú 3 doteraz zdokumentované druhy.

  1. Kotrč kučeravý (Sparassiscrispa) – je to najčastejšie a hojne sa vyskytujúce druh, ktorý parazituje na boroviciach.
  2. Kotrč Nemcov (Sparassisnemecii) – vzácny druh parazitujúci na jedlách.
  3. Kotrč štrbákový (Sparassislaminosa) – ten je tiež veľmi vzácny a môžeme naň naraziť na duboch.

Aké sú ľudové mená tejto huby?

  • Baraní guľa
  • Baranice
  • Baranička
  • Biela kotrč
  • Borová kotrč
  • Diviš
  • Hromada
  • Koteryh
  • Strapáč
  • Strapač
  • Verešník

Kotrč kučeravý

Pokiaľ chodíte radi na huby, mali by ste si od konca júla do novembra začať dávať v lesoch pozor aj na výskyt kotrče kučeravých. Keď to vezmeme odľahčene, tak je to vlastne Lamborghini či Ferrari medzi hubami. Vďaka veľkosti si ho navyše nemôžete pomýliť s nejakou jedovatou hubou. Parazituje na koreňoch borovíc.

Lesníci ich práve veľmi nemilujú, pretože borovicám spôsobujú nepríjemnú hnilobu. Keď už kotrč na niektorej borovici raz nájdete, určite si ju dobre zapamätajte, pretože je vysoko pravdepodobné, že ho tam za nejaký čas nájdete znova. Okrem veľkej plodnice je totiž bežné, že rastie na rovnakých miestach aj niekoľko rokov po sebe.

Ak vás odrádza jej vzhľad, potom je to určite chyba, pretože má aj mnoho pozitívnych účinkov na naše zdravie. Je to dôležitá liečivka, ktorá sa pýši najmä svojimi antibakteriálnymi účinkami a má veľmi pozitívny vplyv na pleť. Dokonca vraj hoja rôzne rany. Zároveň s tým tiež obsahuje betaglukán 1,3 – D (SCG), látku s protirakovinovými účinkami.

Kde presne kotrč v lese hľadať a ako ho spoznať?

Ako už bolo niekoľkokrát spomenuté, vyskytuje sa na koreňoch borovíc. Avšak nie je to pravidlom, pretože často ho nájdeme pri jednotlivých stromoch, ale rastúci rovno zo zeme, kde bolo už predtým rozložené drevo.

Výnimkou nie sú ani pne borovíc. Buďte opatrní, nech si kotrč kučeravý nepomýlite s kotrčom nemcovým alebo štrbákovým. Parazitujú na koreňoch smrekov, jedlí, dubov či bukov, ale ich zber je prísne zakázaný, pretože patrí medzi ohrozené druhy húb.

Ako jednoducho túto výbornú špongiu popísať?

Kotrč kučeravý na prvý pohľad pripomína ovečku, aj keď tak trochu sa podobá aj karfiolu alebo morskej hube. Mnohí dokonca tvrdia, že pri pohľade na kotrč vidia ľudský mozog.

Huba mení svoju farbu postupne vekom. Začína ako bledo žltobiela a prechádza až do okrovo hnedastej. Najchutnejšie sú jednoznačne krémovo belavé plodnice.

Zaujímavosti na záver

V našom článku ste sa mohli stretnúť s niekoľkými cudzojazyčnými názvami, ktoré nie sú v našej gastronómii práve obvyklé. Poďme sa na ne v stručnosti pozrieť a povedať si, čo vlastne znamenajú.

Galangal

Ide o korenie, ktoré je charakteristické pre ázijskú kuchyňu. Na prvý pohľad nám svojim vzhľadom pripomína zázvor alebo kurkumu, s ktorými má dokonca aj príbuzenský vzťah.

Ostatne u nás sa mu hovorí siamský zázvor, kalkán či galgán. Má skvelú a veľmi výraznú chuť, navyše má blahodarné účinky na náš organizmus.

Ako sa používa?

Rovnako ako kurkuma, sa dá aj galangal používať samostatne, ale môže sa kombinovať aj so zmesou ďalších druhov korenia. Oproti štipľavosti zázvoru, vyniká toto korenie svojou sladkastou citrusovou chuťou. Koreň je o niečo tvrdší ako zázvor, takže je ideálne ho krájať na veľmi tenké plátky.

Perfektne pasuje do thajských pokrmov, kde mu sekunduje kokosové mlieko, hovädzie mäso a zelenina. Má veľmi pozitívny vplyv na trávenie, rozťahuje cievy, má menší analgetický účinok a už v skorších dobách sa o ňom dokonca hovorilo ako o afrodiziaku.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.