Deň vďakyvzdania je tradičný sviatok, ktorý si žiada aj tradične pojatú slávnostnú tabuľu. Už dávno neplatí, že by sa morka pekla len v USA, naopak si tento druh vtáka našiel miesto aj v našich domácnostiach. Prečo si takýto recept neskúsiť pripraviť napríklad na blížiacu sa Veľkú noc?
Ingrediencie:
- 1 morka (cca 12 kg)
 - 1 – 2 veľké cibule
 - 1 citrón
 - 1 veľké jablko
 - 1 vetvička čerstvého rozmarínu
 - 1 vetvička čerstvého tymiánu
 - Štipka čerstvého šalvie
 - 1 nesladené čerstvé maslo
 - 1 lyžička soli
 - 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
 - 8 strúčikov cesnaku
 
Postup:
- Na začiatok nesmieme zabudnúť na to, že pred prípravou musí byť morka rozmrazená, pokiaľ nemáme chladenú a zahriata na izbovú teplotu.
 - Začneme tým, že umiestnime rošt na pečenie v rúre do strednej časti a predhrejeme rúru na 170°C.
 - Cibuľu ošúpeme a rozkrájame na štvrtky.
 - Citrón dôkladne umyjeme a rozdelíme na polovicu.
 - Jablko rozkrojíme, zbavíme jadrovníka a dáme na stranu k ostatným surovinám.
 - Pripravíme si misku, dáme do nej zmäknuté maslo a pridáme soľ s korením a prelisovaný cesnak.
 - Odoberieme pol vetvičky tymiánu aj rozmarínu a nakrájame najemno.
 - Polovicu šalvie pridáme k maslu a druhú odložíme.
 - Všetko dôkladne zamiešame a necháme chvíľu oddýchnuť.
 - Morku zbavíme krku a vyčistíme od vnútorností (drobov).
 - Vypláchneme vnútorný priestor a potom celú morku starostlivo osušíme kuchynskými papierovými utierkami/utierkami.
 - Osolíme, okoreníme a naplníme morku plnkou, ktorú bude tvoriť citrón, jablko, cibuľa a zvyšné bylinky.
 - Zasunieme prsty na okraji pod kožu a opatrne ju nadvihujeme, aby sa čiastočne oddelila od tela morky.
 - Natrieme pod kožu časť bylinkového masla a potom kožu jemne pritlačíme.
 - Morku položíme do pekáča s roštom tak, aby mali krídla schované pod sebou.
 - V mikrovlnke chvíľu rozpustíme zvyšné bylinkové maslo a tým potom morku potrieme po celom povrchu, spodnú stranu vynecháme.
 - Rúru dáme na 180 stupňov a pečieme zhruba 3 hodiny, pričom v priebehu pečenia opakovane natrieme zvyšným maslom s bylinkami.
 - Keby sa začala kožička pripaľovať alebo len príliš rýchlo hnednúť, zakryjeme vrchnú časť morky kúskom alobalu.
 - Zhruba 30 – 40 minút pred koncom pečenia alobal zložíme a stiahneme teplotu na 170 °C.
 - Akonáhle je morka upečená, vyberieme ju z rúry a necháme na linke ešte 30 minút odpočívať, ideálne pod alobalom.
 - Opatrne zlejeme vypražený mastenec v panvici a použijeme na omastenie.
 - Potom už stačí len morku vhodne nakrájať a servírovať s prílohou podľa ľubovôle.
 


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín