Tento recept je zvláštny v tom, že je morka podávaná s vynikajúcou omáčkou. Tá však nie je zahusťovaná múkou či kukuričným škrobom, ale čerstvými zemiakmi.
Chuť tak je jedinečná a nehyzdí ju nič, čo by skresľovalo dokonalý výsledok. Pokiaľ má byť táto omáčka dokonalá, potrebujete na jej prípravu aj výkonný stolný mixér, v ktorom ju spracujete.
Ingrediencie:
- 9 – 10 kg vážiaca morka
 - 4 litre zeleninového vývaru
 - 1 hrnček klasickej soli
 - 1 hrnček agávového nektáru
 - 2 veľké cibule
 - 1 – 2 vetvičky čerstvého tymiánu
 - 2 veľké vetvičky čerstvej šalvie
 - 10 – 15 guličiek celého čierneho korenia
 - 4 1/2 litra ľadovo studenej vody
 - 1 polievková lyžica oleja z hroznových semienok
 - 1 lyžička morskej soli
 - 4 zlaté zemiaky Yukon
 - 3 hrnčeky kuracieho alebo morčacieho vývaru
 - Mleté čierne korenie podľa chuti
 
Postup:
- Najskôr ošúpeme cibuľu a rozkrojíme na štvrtky.
 - Zemiaky zbavíme šupky a nakrájame na kúsky.
 - Pripravíme si veľký hrniec, do ktorého nalejeme zeleninový vývar, hrnček soli, agávový nektár, cibuľu, tymian, šalvia a korenie.
 - Všetko spoločne privedieme do varu na najvyššom stupni.
 - Potom teplotu znížime a necháme variť po dobu 15 minút.
 - Po pätnástich minútach odstavíme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
 - Vychladnutú zmes prelejeme do 16 litrového hrnca a prilejeme ľadovú vodu.
 - Následne do tekutiny ponoríme morku tak, aby prsia boli smerom dole.
 - Morku pre istotu zaťažíme tanierom, aby bola stále ponorená.
 - Dáme vychladiť až na 18 hodín.
 - Akonáhle táto doba uplynie, umiestnime v rúre rošt do najnižšej polohy a predhrejeme si rúru na 240 °C.
 - Morku vytiahneme z nálevu a dôkladne opláchneme studenou vodou.
 - Osušíme kuchynskými utierkami a vylejeme nálev.
 - Dobre osušenú morku potrieme olejom a posypeme morskou soľou.
 - Pripravíme si pekáč s roštom, umiestnime naň morku a krídla zasunieme pod ňou.
 - Nohy spojíme pomocou kuchynského povrázku.
 - Morku necháme piecť 15 minút, potom otočíme pekáč a pečieme ďalších 15 minút.
 - Potom vyberieme pekáč z rúry, zakryjeme dvojitou vrstvou alobalu a na dno pekáča vlejeme 2 hrnčeky vriacej vody.
 - Pečieme ďalšie 2 hodiny, pričom po jednej hodine pečenia otočíme pekáč, aby sa morka pekla rovnomerne.
 - Zatiaľ čo sa morka pečie, dáme zemiaky variť do veľkého hrnca s vodou.
 - Privedieme do varu, potom znížime teplotu na stredný stupeň.
 - Zakryjeme pokrievkou a necháme variť asi 10 – 15 minút, kým nemajú zemiaky veľmi jemnú konzistenciu.
 - Potom ich scedíme a odložíme nabok.
 - Po dvoch hodinách vyskúšame teplotu morky. Tie by mala byť v najhrubšej časti stehna aspoň 75 stupňov.
 - Morku vrátime späť do rúry, znížime teplotu na 210 ° a dáme ešte na 1 a 1/2 hodiny piecť.
 - Zhruba 30 minút pred koncom pečenia zložíme alobal a pečieme až do zozlatnutia či skôr zhnednutia kožičky.
 - Keď vyberieme morku z rúry, preložíme ju na servírovací tanier, odstránime špagát a necháme pod alobalom odpočívať.
 - Pekáč od morky umiestnime na platňu, zalejeme kuracím/morčacím vývarom a privedieme do varu.
 - Pomocou plochej drevenej varešky opatrne zoškrabneme všetky kúsky, nalepené na dno pekáčika.
 - Potom všetko z pekáča prelejeme do nádoby mixéra, pridáme uvarené zemiaky, zaklopíme a mixujeme na najvyšší stupeň.
 - Ak bude mať omáčka príliš hustú konzistenciu, prilejeme trošku vody, prípadne ešte trochu vývaru, pokiaľ nám nejaký zostal.
 - Rozmixovanú omáčku nalejeme späť do pekáča alebo si na to vezmeme panvicu a necháme pri nízkej teplote variť cca 2 – 4 minúty, aby bola horúca.
 - Omáčku ešte dochutíme čiernym korením.
 - Nakoniec stačí len morku naporciovať a podávať s omáčkou.
 


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín