Jednou z najznámejších českých polievok je pečeňová knedlička polievka. Ukážeme vám jednoduchý recept, ako urobiť domáce kuracie pečeňové knedličky od úplného základu. Tieto sú najlepšie v dokonalom kuracom vývare , pripravte si rovno jeden z našich receptov.
Čo budeme potrebovať
- 200 g kuracej pečene
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 vajce
- 60 g strúhanky
- 1 polievková lyžica masla
- ½ polievkové lyžice sušenej majoránky
- ½ lyžičky soli
- ⅛ lyžičky mletého čierneho korenia
Postup
- Zbavte kuraciu pečeň všetkých viditeľných bielych žiliek.
- Vložte ich do kuchynského robota a niekoľko sekúnd mixujte.
- Pridáme olúpaný a na plátky nakrájaný cesnak, vajcia, sušenú majoránku, zmäknuté maslo, soľ a mleté čierne korenie.
- Znovu premiešajte.
- Zmes preložíme do misy, pridáme strúhanku. Miešajte, kým sa nespoja.
- Nechajte zmes odležať 30 minút. Zmes môže byť tekutejšia, ale časom stuhne.
- Tvarovanie pečeňových knedličky (2 spôsoby):
- Pre krásne okrúhle pečeňové knedličky: Zmes vyklopte na pracovnú plochu posypanú strúhankou. Ponorte ruky do vody. Odoberajte rovnaké množstvo zmesi. Medzi dlaňami váľajte guľu s priemerom asi 4 cm. Vhoďte ich do vriaceho vývaru. Rýchlo pokračujte v ďalšom tvarovaní knedličky.
- Pokiaľ chcete pečeňové knedličky urobiť rýchlo: Dvomi lyžicami namočenými vo vode naberte zmes a vytvarujte ju čo najviac do guľata. Knedličky vhoďte do vriaceho vývaru.
- Knedličky varíme vo vriacom vývare asi 5 minút.
- Počas tejto doby vyplávajú na povrch.
Pokiaľ je zmes na pečeňové knedličky aj po 30 minútach stále príliš tekutá, pridajte lyžicu alebo dve strúhanky, premiešajte a nechajte ďalších 5 minút odpočívať.
Zmes na pečeňové knedličky by mala byť mäkká, nie príliš tuhá. Inak budú knedličky tiež tuhé a budú mať tendenciu sa pri varení rozpadať.
Cesto na pečeňové knedličky by malo mať ostrejšiu chuť. Vývar im pri vare zoberie časť chuti.


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín