Spojte svoju lásku k zemiakom s láskou k neplytvaniu. Ak máte nejaké zemiaky, ktoré ste nepoužili na zemiakový šalát alebo zvyšky pečených zemiakov, je tento recept na krokety zo zemiakov perfektné využitie.
Čo budeme potrebovať
- 2,2 kg zemiakov (ošúpaných a nakrájaných na kocky)
 - soľ
 - čierne korenie
 - 5 veľkých vajec (rozdelených)
 - 240 g strúhaného syra čedar
 - 240 g múky
 - 240 g strúhanky
 - 120 g karamelizovanej cibule (z asi 2 veľkých žltých cibulí)
 - 120 g zvyšného steaku, hamburgera alebo klobásy (nakrájané na malé kúsky)
 - 50 g rozkrájanej varenej slaniny
 - olej na vyprážanie
 - 180 g kyslej smotany
 - 3 lyžice mletej pažítky
 
Postup
- Do veľkého hrnca so studenou vodou pridajte nakrájané zemiaky a pridajte 2 lyžice soli.
 - Zemiaky priveďte do varu a varte do mäkka, asi 10 až 12 minút. Sceďte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
 - Zemiaky roztlačte šťouchadlom na zemiaky, kým nezostanú žiadne veľké kúsky.
 - Pridajte 2 vajcia, 120 g čedaru, soľ a korenie.
 - Premiešajte, aby sa všetko spojilo.
 - Zemiakovú zmes dajte do chladničky vychladiť.
 - Pripravte si 3 misky na trojobal.
 - Naberte asi zemiakovú zmes do dlaní.
 - Uprostred urobte jamku a pridajte po lyžiciach cibule, zvyšného čedaru, mäsa a slaniny.
 - Jemne pritlačte strany zemiakovej zmesi cez stred, aby sa kroketa uzavrela.
 - Položte na plech a opakujte so zvyšnou zemiakovou zmesou, kým nebudete mať asi 10 až 12 krokiet.
 - Pokiaľ sú krokety mäkké, nechajte ich asi 15 minút vychladiť v chladničke.
 - Vyberte krokety z chladničky a obaľte v trojobale.
 - Na veľkej nepriľnavej panvici predhrejte asi 5 cm oleja.
 - Vyprážame asi 5 až 6 minút z každej strany, kým zemiakové krokety nezezlátnu.
 - Vyberte z oleja a položte na plech vyložený papierovou utierkou.
 - Na omáčku zmiešajte kyslú smotanu, pažítku a 1/4 lyžičky soli, kým sa nespoja.
 


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín