Rizoto, alebo ak chcete risotto, si každý vybaví najskôr v našom českom podaní.
Školské jedálne nám ho buď dali príležitosť milovať, alebo nemať príliš v láske.
Do akej skupiny patríte vy?
Ale pozor! Neexistuje iba naše kopčekové rizoto, ale aj to talianske risotto.
Aký je v nich rozdiel?
Poďte sa o tom viac dozvedieť a načerpať novú inšpiráciu na varenie!
Naše recepty
Rizotu pečenému v rúre je u nás často nazývané ako Srbské rizoto . Tento názov však nepochádza zo Srbska, je to skôr takým slovenským výmyslom.
V Srbsku sa varí pokrm, ktorý nazývajú džuveč . Je veľmi podobný rizotu, rozdiel je však ten, že základnými ingredienciami je tu mäso a zelenina .
Ryža sa v tomto prípade používa len ako príloha, nie ako nutná súčasť. Ryža môže byť zamenená aj za zemiaky.
Ak ste na sladké, určite môžete ryžu tiež použiť. Napríklad v receptoch so sladkou ryžou , o ktorej tiež píšeme.
Pravé talianske risotto sa varí na základe zeleniny. Ako prvá sa ryža osmaží, až potom sa postupne podlieva vínom a vývarom. Chute všetkých ingrediencií sú tak oveľa viac vzájomne prelínané. Ryža využívaná na varenie rizota je najmä tá guľatozrnná (arborio alebo carnaroli).
V slovenskej kuchyni sa rizoto podáva väčšinou na kupca, ktorá vzniká zmiešaním ryže s inými ingredienciami. Namiesto parmezánu tiež využívame syr eidamského typu na záverečný posyp. Konzistencia je oproti talianskemu rizotu taktiež viac lepivá a menej krémová.
Týchto ryžových dobrôt je nespočet. Len pre snahu vás inšpirovať môžeme uviesť recept na rizoto s údeným mäsom.
Okrem ryže je možné využiť aj zdravé pšeno. Pozrite sa, ako sa pripravuje pšeno rizoto.
A na záver budeme veľmi radi, keď nám napíšete, ako vám vaše kulinárske výtvory chutili.