Jednoduché recepty na torty naslané pre každú príležitosť. Inšpirujte sa!

Tiež vás občas prepadne chuť na niečo iné, než je sladké? Skúste recepty na slané torty.

Hľadajte inšpiráciu v našom článku a ochutnajte naše starostlivo vybrané lahôdky.

Nájdete tu napríklad švédsky sendvičový bochník bez pečenia.

Neváhajte a pustite sa do prípravy týchto gurmánskych pochúťok, ktoré sa hodia na každú príležitosť.

Syr Puck

Ide o vynikajúci dánsky mazací syr, ktorý sa vyrába z kravského mlieka a rastlinného oleja. Používa sa na pečivo, do nátierok, ale aj napríklad do krémov.

Syr Grana Padano

Tento syr je veľmi obľúbenou talianskou pochúťkou. Je to tvrdý syr z kravského mlieka z tzv. dvojitého dojenia. Než sa dostane na trh, zreje 1 – 4 roky.

Má dokonale vyváženú a plnú chuť. Nie je presolený, ale ani veľmi jemný. Dá sa povedať, že je ľahko pikantná a jeho chuť vždy čerstvá, sladkastá s nádychom orechov, ananásu a iného ovocia.

Kôrka je krásne hladká, ale dosť tvrdá. Pokiaľ ide o použitie, tak najviac sa dá nájsť v predkrmoch, cestovinách, ale je super aj na steaky a zeleninové šaláty. Veľkou výhodou tohto syra je aj fakt, že sa dá bez problémov ukladať do mrazničky.

Ako sa syr Grana Padano vlastne vyrába?

The Making of Grana Padano cheese.

Syr Feta

Jeden z najstarších gréckych syrov, ktorého chuť mohol okúsiť hociktorý obyvateľ staroveku. Je to dôležitá ingrediencie stredomorskej kuchyne. V Európe si postupne vybudoval svoje pevné miesto a teraz si na ňom pochutnávajú skoro každý Európan.

Feta sa nevyrába z kravského mlieka, ale z ovčieho a kozieho. Originálny syr vždy obsahoval najmenej 70 % mlieka z oviec a 30 % kozieho. Z toho dôvodu sa oplatí pred nákupom skontrolovať etiketu, či syr obsahuje to, čo skutočne má.

Syr sa ukladá do soľného nálevu, čo ho v podstate zakonzervuje a značne predĺži jeho dátum spotreby. Než syr dozreje, musíme si počkať minimálne 2 mesiace.

V priebehu tejto doby do seba syr natiahne soľ a získa svoju typickú chuť aj vôňu. Je obľúbený vďaka obsahu probiotík, ale aj bielkovín, vápnika a vitamínu D.

Pri tomto druhu syra je výhodou jeho skvelá univerzálnosť. Dá sa použiť do letného šalátu, na cestoviny, na grilovanie s mäsom a zeleninou, ale je super aj na zapekanie, gratinovanie, náplne do omeliet, pirohov i slaných koláčov.

Ako vzniká syr Feta?

Making Feta Cheese

Syr Asiago

Pôvodom taliansky prírodný zrejúci syr, na ktorého výrobu sa používa pasterizované kravské mlieko. Toto mlieko je úžasne aromatické a pochádza od kráv, ktoré sa voľne pasú na Asiago. To je náhorná planina v Taliansku.

Chuť syra je výrazne korenená, a ešte sa mení podľa toho, ako dlho syr zreje. Čím je zrenie dlhšie, tým je chuť výraznejšia.

Charakteristická je jeho žltkastá farba pripomínajúca slamu, ale aj malé a stredne veľké otvory. Textúra je pevná, ale drobivá.

Hodí sa do polievok, šalátu, cestovín i omáčok, kam sa strúha. Keď ho nakrájame na plátky, môžeme ho zapiecť do panini alebo vložiť do sendviča. Perfektne chutí aj roztavený.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.