Kombinácia špenátu a ricotty je v talianskej kuchyni veľmi obľúbená. Vyskúšajte ju v podobe týchto lahodných „jednohubiek“.
Ingrediencie
Na zeleninové guličky (cca 20 kusov)
- 250 g špenátových listov
- 250 g ricotty
- 50 g strúhaného syra Grano Padano
- 40 g strúhanky + ďalšia na obalenie
- 1 vajce
- olivový olej
- soľ, korenie
Postup
- V panvici rozohrejte olivový olej spolu s celým strúčikom cesnaku.
- Pridajte vopred umytý špenát a nechajte ho na prudkom plameni 5-6 minút za častého miešania dusiť, kým úplne „nezvädne“.
- Vyberte cesnak, špenát zlejte pomocou sitka, a ľahko ho vytlačte špachtľou, aby stratil prebytočnú vodu.
- Nechajte špenát vychladnúť a potom ho nožom nasekajte nahrubo.
- Ricottu dajte do misy, pridajte špenát, strúhaný syr, soľ, korenie a dôkladne premiešajte.
- Pridajte strúhanku a opäť premiešajte.
- Zo zmesi vytvarujte guličky s veľkosťou približne vlašského orecha.
- V miske rozšľahajte vajcia so soľou a korením a opatrne v ňom guličky namočte.
- Potom ich opatrne preložte do misky so strúhankou a obaľte.
- Obalené zeleninové guličky pokladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
- Pečte v rúre predhriatej na 200 °C približne 20 minút alebo ich osmažte na panvici s olejom.