Užite si tento originálny recept na krémové zemiaky z francúzskych Álp. Nezabudnite pokrm servírovať so šalátom, kyslými uhorkami a údeninou podľa vášho výberu – to z tartiflette urobí skvelý a výdatný hlavný chod.
Čo budete potrebovať
- 1,2 kg (ošúpaných) múčných zemiakov, nakrájaných na veľmi jemné plátky
- 300 g slaniny, jemne nasekané
- gulička masla
- 2 cibule, nakrájané nadrobno
- 2 strúčiky cesnaku, lisované
- 350 g syra reblochon, nakrájaného na dlhé prúžky
- 550 ml smotany na šľahanie
- 75 ml suchého bieleho vína
- údeniny, nakladané uhorky a zelený šalát na podávanie
Postup
- Nakrájané zemiaky vhoďte do veľkého hrnca s vriacou vodou, varte 3 minúty, potom sceďte a rozložte ich na kuchynskú utierku.
- Nechajte vychladnúť tak, aby sa s ním dalo manipulovať.
- Veľkú panvicu dajte na stredne vysoký plameň a opekajte slaninu do chrumkava.
- Vyberte a nechajte odkvapkať na kuchynskej utierke, tuk nechajte v panvici.
- Pridajte maslo a znížte teplotu na minimum.
- Pridajte cibuľu a za občasného miešania restujte 10 minút alebo do zmäknutia a svetlo zlatej farby, potom pridajte cesnak a 2 minúty restujte.
- Znížte plameň a vmiešajte slaninu.
- Rúru zohrejte na 170 °C.
- Do zapekacej misy s objemom 2 litre naskladajte bohatú vrstvu zemiakov.
- Na zemiaky nasypte časť zmesi slaniny a cibule a navrch položte plátky syra.
- Zalejte trochou smotany a vína, dobre ochuťte čiernym korením a trochou soli a vrstvy opakujte, kým všetko nespotrebujete.
- Mali by ste končiť s hornou vrstvou zemiakov pokrytou smotanou.
- Posypte trochou morskej soli.
- Pečte tartiflette po dobu 1 hodiny 20-30 minút, kým nebude zlatistý a chrumkavý na povrchu s prebublávajúcou smotanou.
- Vyberte z rúry a nechajte 10 minút odstáť pred podávaním.
- Podávajte s údeninami podľa vašej voľby, kyslými uhorkami a šalátom.

Vyskúšajte aj naše ďalšie lahodné recepty na zapekané pokrmy po francúzsku 7x inak. Máme pre vás tradičné francúzske zemiaky so smotanou, ale aj karfiol či ružičkový kel!

Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín