Poctivé recepty na vdolky z kysnutého aj nekysnutého cesta

Vdolky alebo vdolečky sú nielen fašiangovou pochúťkou podobne, ako je to v prípade šišiek.

Nachádzajú využitie ako hlavný chod, alebo ako hutný dezert po obede.

Druhov týchto múčnikov nájdeme hneď niekoľko.

My si ale predstavíme tie najznámejšie a najobľúbenejšie recepty na vdolky.

Oceniť tiež môžete recepty na sladké lievančeky . Na výber sú kysnuté aj nekysnuté.

Prečo sa vlastne vdolkom hovorí vdolky? Možno k tomu viedlo vytvorenie jamky, ktorá je uprostred múčnika. Ten je tam zámerne, aby došlo k ľahšiemu prepečeniu stredu a zároveň, aby sa tu udržala náplň.

Na rozdiel od šišiek sa teda vdolečky neplnia, ale náplň sa pokladá na ne. Tu patrí tradične tvaroh, lekvár, ale aj kyslá smotana, šľahačka, marmeláda, alebo dokonca med a škorica.

Cesto je typicky kysnuté, ale dnes sa už dočkalo aj ľahších obmien, kde je možné využiť kypriaci prášok alebo jedlú sódu. Dočkáte sa tak podobného spracovania za zlomok času.

Sic sú v dnešných časoch recepty na vdolky poťažmo vyprážané, podľa našich babičiek sa piekli na mriežke.

A ktorý z receptov oslovil najviac vás? Ako sa vám to podarilo? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti v komentároch.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.