Vynikajúci vegánsky a bezlepkový zapekaný pokrm z na tenké plátky nakrájaných zemiakov a cukety. Skvele sa hodí ako príloha či ľahký samostatný hlavný chod.
Čo budete potrebovať
- 700 g zemiakov, nakrájaných na tenké cca 0,1 cm plátky
- 500 g cukety, nakrájané na cca 0,3 cm plátky
- 1 a 1/2 šálky kešu orechov
- 1 a 1/2 šálky vody
- 2 – 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice lahôdkového droždia
- 1 lyžička soli
- čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 1 lyžica čerstvého estragónu, nasekaného
- 1 lyžička čerstvého tymiánu (alebo 1/2 lyžičky sušeného)
- 1 lyžička čerstvého oregana (alebo 1/2 lyžičky sušeného)
- 1 šálka vegánskej mozzarelly
Postup
- Kešu namočte do studenej vody na 2 hodiny alebo do vriacej horúcej vody na 30 minút, potom pred použitím sceďte.
- Predhrejte rúru na 220 ºC.
- Veľkú liatinovú panvicu alebo plytkú zapekaciu formu zľahka naolejujte olivovým olejom.
- Nakrájané zemiaky a cuketu vyskladajte do sústredných kruhov.
- V mixéri zmiešajte kešu orechy, vodu, cesnak, lahôdkové droždie, soľ a korenie podľa chuti.
- Mixujte, pokiaľ nebudeš zmes hladká a krémová.
- Do krémovej omáčky vmiešajte bylinky a potom nalejte na zeleninu.
- Vrch posypte vegánskou mozzarellou a zapekaciu misu alebo panvicu prikryte.
- Pečte zakryté 30–35 minút alebo kým zemiaky nie sú mäkké.
- Odstráňte pokrievku a pečte ďalších 10 minút, aby povrch zhnedol.
- Ozdobte čerstvými bylinkami a podávajte teplé.

Pripravili sme si pre vás aj ďalšie zaujímavé recepty na zapečené zemiaky 9x inak, ktoré určite stoja za to vyskúšať!

Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín