Urobte si na raňajky tieto vegánske ovsené lievance a začnite váš deň zdravo. Sú výdatné a neuveriteľne jednoduché, bez vajec a bez mlieka.
Ingrediencie
- ¾ šálky ovsených vločiek
 - 1 a ½ šálky ovseného mlieka
 - 3 polievkové lyžice slnečnicového oleja a navyše na vyprážanie
 - ½ šálky hladkej múky
 - 2 lyžičky prášku do pečiva
 - ¼ lyžičky jedlej sódy
 - 3 lyžice kryštálového cukru
 - ¼ lyžičky morskej soli
 - 1 lyžica jablčného octu
 - 1 a ¼ šálky čerstvých alebo mrazených čučoriedok
 
Postup
- Zahrejte liatinovú panvicu na stredne nízkom až strednom plameni.
 - Papierovou utierkou na ňu natrite trochu oleja.
 - V strednej miske zmiešajte ovsené vločky a 1 šálku ovseného mlieka.
 - Dajte do mikrovlnnej rúry na vysokú teplotu po dobu 1 minúty a 30 sekúnd.
 - Vyberte z mikrovlnnej rúry a premiešajte.
 - Vmiešajte slnečnicový olej.
 - Dajte bokom a nechajte pár minút vychladnúť.
 - V samostatnej veľkej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, cukor a soľ.
 - V zmesi vytvorte jamku a vidličkou do neho vmiešajte zmes ovsených vločiek a mlieka.
 - Pomaly vmiešajte ocot a zvyšnú ½ šálky ovseného mlieka, pridávajte asi 2 polievkové lyžice naraz.
 - Možno nebudete potrebovať celú pol šálku.
 - Cesto by malo byť husté a keď ho upustíte na panvicu, malo by sa pomaly formovať do tvaru kruhu pomocou lyžice, ktorú cesto jemne rozotrite.
 - Keď je vaša panvica rovnomerne predhriata (asi 10 minút, ak používate liatinu), nalejte na ňu ¼ šálky cesta a zadnou stranou lyžice cesto zľahka rozotrite, aby vznikol kruh.
 - Rýchlo naň položte asi 10 čučoriedok.
 - Snažte sa nedávať čučoriedky na okraj lievancov.
 - Zalejte ešte trošičkou cesta, aby čiastočne pokrylo čučoriedky.
 - Vymažte, kým okraje lievancov nezačnú hnednúť a neobjavia sa na nich bublinky, asi 5 minút.
 - Možno budete musieť upraviť teplotu na stredne nízku, aby sa lievance nepripálili.
 - Majte na pamäti, že sa tieto lievance smažia pomalšie ako bežné lievance, pretože sú hutné a neobsahujú žiadne vajcia.
 - Akonáhle sú lievance hotové, opatrne ich otočte špachtľou a smažte, kým na spodnej strane nezhnednú, ešte asi 3-4 minúty.
 - Preneste na mriežku na chladenie tort a voľne zakryte alobalom.
 - Možno ich budete chcieť nechať teplé v rúre, než usmažíte zvyšné lievance.
 - Pokračujte s ďalším olejom a zvyšným cestom.
 - Malo by vám to vyjsť na cca 6 lievancov, záleží, aké veľké budú.
 - Podávajte s javorovým sirupom a akýmkoľvek iným doplnkom podľa výberu.
 


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín