Vietnamský hovädzí guláš so zeleným korením

Vietnamský hovädzí guláš so zeleným korením

Ľahko pikantná omáčka s krehkými hovädzími kockami, zemiakmi, mrkvou a čerstvým zeleným korením najlepšie chutí s chrumkavým chlebom. Jej príprava je jednoduchá a zvládne ju aj začiatočník!

Čo budete potrebovať

Na hovädzie mäso:

  • 700 g hovädzej glejovky, nakrájanej na kocky asi 4 cm hrubé
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 lyžička sójovej omáčky
  • 1 lyžička olivového oleja (plus niečo navyše)
  • čierne korenie

Ďalšie ingrediencie:

  • 1 malá cibuľa, nakrájaná na mesiačiky
  • 3 šalotky, nakrájané na tenké plátky
  • 3 strúčiky cesnaku, lisované
  • 30 g guličiek zeleného korenia
  • 2 lyžičky hladkej múky
  • 3/4 lyžičky paradajkového pretlaku
  • 2 šálky čerstvej kokosovej šťavy
  • 1 šálka vody
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 lyžičky soli (alebo viac podľa chuti)
  • 500 g zemiakov, olúpaných a nakrájaných na kocky
  • 2 mrkvy, olúpané a nakrájané na kolieska

Postup

  • Hovädzie mäso nakrájajte na 4 cm hrubé kocky a zmiešajte s 1/2 lyžičky soli, 1 lyžičkou sójovej omáčky, 1 lyžičkou olivového oleja a čiernym korením.
  • Dajte bokom.
  • Pokiaľ máte čas, môžete mäso marinovať 1-2 hodiny.
  • Cibuľu nakrájajte na mesiačiky, šalotku na plátky a cesnak rozlisujte.
  • Pomocou mažiara tiež ľahko rozdrvte 1 lyžičku zeleného korenia (alebo nahrubo nasekajte nožom).
  • Do hrnca so silným dnom na strednom až stredne vysokom plameni pridajte olivový olej.
  • Akonáhle je olej rozpálený, pridajte kocky hovädzieho mäsa a opekajte dohneda.
  • Preložte do misky.
  • Znížte plameň na strednú.
  • Do hrnca pridajte kolieska cibule a restujte, kým sa cibuľa nerozvonia.
  • Pridajte šalotku, cesnak a drvené zelené korenie a krátko orestujte, kým sa všetko nerozvonia.
  • Pridajte kocky hovädzieho mäsa späť spolu s 2 lyžičkami múky a dobre premiešajte.
  • Potom pridajte paradajkový pretlak a opäť dobre premiešajte.
  • Pridajte kokosovú šťavu a vodu a akonáhle sa zmes začne variť, znížte teplotu na mierny var.
  • Pridajte 1/2 lyžičky soli a bobkové listy.
  • Na hrniec nasaďte pokrievku, ale nechajte ho čiastočne odkryté.
  • Zvoľna duste, kým nebude mäso takmer mäkké.
  • Pridajte do hrnca mrkvu a zemiaky a varte, kým mäso, zemiaky a mrkva nezmäknú podľa vašich predstáv.
  • Ochutnajte a upravte korenie podľa svojej chuti.
  • Môžete tiež upraviť konzistenciu omáčky pridaním vody (na zriedenie) alebo múky (na zahustenie).
  • Preneste do servírovacích misiek a ozdobte čerstvým zeleným korením (voliteľne).
  • Podávajte horúce s vašim obľúbeným chrumkavým chlebom.
Ľahko pikantná omáčka s krehkými hovädzími kockami, zemiakmi, mrkvou a čerstvým zeleným korením na tanieri a ruka, ktorá si pečivom túto omáčku naberá.
www.delightfulplate.com

Zelené korenie, jemné aj výrazné zároveň. V akých pokrmoch sa oplatí ho použiť? V čom sa jeho spracovanie líši od ostatných druhov korenia? To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom podrobnom článku o zelenom korení !

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.