Leto sa blíži as ním aj väčšia chuť na ľahké a svieže jedlá. A presne taký je aj tento recept. Chutný šalát s ryžovými rezancami, kuracím mäsom, zeleninou a dokonalou omáčkou z octu, cesnaku, rybej omáčky a chilli poteší vaše chuťové bunky a pritom vám nezaťaží žalúdok. Tak si ho s nami poďte pripraviť!
Čo budete potrebovať
Na kura a marinádu:
- 500 g vykostených kuracích stehien bez kože
 - 2 strúčiky cesnaku, prelisované
 - šťava z 1 limetky
 - 2 lyžice rybej omáčky
 - 1 lyžica sójovej omáčky
 - 2 lyžice trstinového cukru
 - 1 lyžica rastlinného oleja
 
Na omáčku nuoc cham:
- 3 strúčiky cesnaku, prelisované
 - šťava z 1 limetky
 - 2 lyžice ryžového alebo bieleho octu
 - 1/4 šálky rybej omáčky
 - 3 lyžice cukru
 - 1 červená chilli paprička, zbavená semienok a nakrájaná na plátky
 - 1/2 šálky studenej vody
 
Ostatné ingrediencie:
- 200 g ryžových rezancov vermicelli
 - rastlinný olej
 - 2 šálky fazuľových klíčkov
 - 1 veľká mrkva, nakrájaná na prúžky julienne
 - 1 uhorka, nakrájaná na prúžky julienne
 - 6 listov rímskeho šalátu, jemne nakrájaných
 - čerstvá mäta
 - čerstvý koriander
 
Postup
- V strednej miske zmiešajte kuracie mäso s ingredienciami na marinádu a nechajte pri izbovej teplote odstáť 30 minút až 1 hodinu, zatiaľ čo budete pripravovať ostatné prísady na šalát.
 - Zmiešajte všetky ingrediencie na omáčku nuoc cham a miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí v omáčke.
 - Ochutnajte a podľa potreby pridajte ktorúkoľvek z ingrediencií.
 - Uvarte ryžové rezance podľa návodu na obale.
 - Sceďte a prepláchnite pod tečúcou studenou vodou.
 - Dajte bokom do sitka.
 - Zahrejte 2 lyžice rastlinného oleja v panvici na stredne vysokom plameni.
 - Mäso opekajte asi 4 minúty z každej strany, alebo pokiaľ nebude prepečené.
 - Dajte bokom na tanier.
 - Ryžové rezance zmiešajte s fazuľovými klíčkami, nakrájanou mrkvou a uhorkou, rímskym šalátom, mätou a koriandrom.
 - Kuracie mäso nakrájajte na plátky a pridajte do šalátu.
 - Podávajte s omáčkou nuoc cham.
 


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín