mäsovú roládu plníme slaninou, prúžkami kyslej uhorky a orestovanou cibuľkou, vďaka ktorej je obzvlášť chutná. Kus hovädzieho mäsa na roládu, ktoré v recepte používame je rumpsteak, ktorý je obzvlášť krehký a šťavnatý.
Čo budeme potrebovať
- 4 plátky hovädzieho mäsa
 - 700 g kyslej kapusty
 - 500 ml hovädzieho vývaru
 - 250 ml červeného vína
 - 50 g údenej slaniny
 - 4 cibuľa
 - Mrkva
 - Kyslé uhorky
 - 3 strúčiky cesnaku
 - 4 lyžice oleja
 - Lyžica paradajkového pretlaku
 - Bobkový list
 - Lyžica masla
 - 4 lyžičky horčice
 - Soľ
 - Korenie
 - Múka
 
Postup
- Slaninu nakrájame na malé kocky
 - Cibuľu nakrájame na tenké plátky
 - Kyslé uhorky zase rozrežeme na tenké prúžky
 - Cesnak buď prelisujeme, alebo nasekáme nahrubo
 - Mrkva nakrájame na tenké kolieska
 - Vo väčšej panvici si na strednú teplotu orestujeme slaninu s polovicou množstva cibule a trochou oleja
 - Restujeme po dobu 3 minút a potom stiahneme z platne
 - Jednotlivé plátky hovädzieho mäsa si osušíme kuchynskou utierkou
 - Každý plátok potrieme horčicou, osolíme a okoreníme
 - Pridáme orestovanú slaninu s cibuľou a nakrájané uhorky
 - Plátky zrolujeme do rolády a previažeme povrázkom
 - V panvici si rozpustíme maslo s olejom
 - Pridáme rolády az každej strany ich po dobu 3-4 minút opekáme
 - Potom rolády vyberieme a dáme bokom
 - Do panvice pridáme mrkvu, zvyšnú cibuľu, cesnak a pretlak
 - Zmes začneme restovať
 - Po 3 minútach restovania, roládu vrátime do panvice
 - Všetko zalejeme vývarom a červeným vínom
 - Pridáme bobkový list a všetko privedieme do varu
 - Varíme tak dlho, kým sa časť tekutiny neodparí
 - Potom panvicu prikryjeme a na strednú teplotu necháme v panvici dusiť približne 1,5 hodiny
 - Závitky z panvice vyberieme a dáme bokom
 - Omáčku dochutíme soľou, čiernym korením a podľa potreby zahustíme múkou
 - Kyslú kapustu zahrievame vo veľkom hrnci na miernu teplotu 5-10 minút
 - Pridáme trochu vývaru a horčice a za občasného miešania prehrievame
 - Záhorácke závitky podávame na kyslej kapuste, preliate omáčkou z červeného vína a
 

 Pokiaľ dávate prednosť krémovej omáčke, môžete do nej vmiešať hustú smotanu.
 Roládu a omáčku podávajte s domácimi Spätzlami alebo domácou žemľovou či zemiakovou knedľou alebo varenými zemiakmi. 

Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín