Výrazná chuť thajského karí v spojení so smotanovým kokosovým mliekom, výživným ružičkovým kelom, výdatnými sladkými zemiakmi a fazuľami nabitými bielkovinami dohromady vytvára úplne luxusnú zdravú polievku, ktorá vám iste vykúzli úsmev na tvári. Celé jedlo je navyše vegánske, bez oleja, rafinovaného cukru, lepku a vysoko spracovaných prísad.
INGREDIENCIA
- 500 g ružičkových kapustičiek, rozpolených alebo roztvorených (čerstvých alebo mrazených)
 - 1 stredná žltá cibuľa, nakrájaná na kocky
 - 1 červená paprika, nakrájaná na kocky
 - 1 lyžica nsekaného cesnaku
 - 1 lyžica nasekaného zázvoru
 - 1 šálka zeleninového vývaru
 - 4 šálky vody (alebo vývaru)
 - 4 lyžice červené kari pasty
 - 1 stredný batát, olúpaný a nakrájaný na malé kocky
 - 425 g konzervovaných fazule cannellini, scedených a prepláchnutých
 - 400 ml kokosového mlieka light
 - 1 lyžička limetkovej šťavy (voliteľne)
 - 1 mrkva, nakrájaná na dlhé, veľmi tenké prúžky
 - 2 až 4 šálky baby špenátu
 - 1 lyžička cesnakového prášku
 - 1 lyžička cibuľového prášku
 - 1 lyžica sušenej cibule
 - 1 a ½ lyžičky morskej soli
 - ¼ lyžičky čierneho korenia
 
Voliteľne na ozdobenie:
- vločky červeného chilli
 - limetkové klinky
 - koriander
 
POSTUP
- Pripravte si kel tak, že odstránite tvrdé stopky na konci a potom kel nakrájate na jednotnú veľkosť.
 - Ak sú veľké, rozštvrťte ich.
 - Ak sú menšie, rozpoľte ich.
 - Dajte bokom.
 - Do veľkého hrnca pridajte na kocky nakrájanú cibuľu a červenú papriku.
 - Na strednom plameni restujte 5 až 7 minút, aby zmäkli.
 - Pokiaľ sa začnú lepiť, pridajte kvapku vody.
 - Akonáhle cibuľa a paprika zmäknú, stiahnite trochu plameň a pridajte nasekaný cesnak a zázvor, restujte 30 sekúnd.
 - Potom pridajte zeleninový vývar, vodu, červenú karí pastu, cesnakový prášok, cibuľový prášok, sušenú cibuľu, morskú soľ a korenie.
 - Dobre premiešajte.
 - Zvýšte teplotu a priveďte zmes do varu, potom ihneď znížte na mierny plameň.
 - Pridajte ružičkový kel, nakrájané batáty a fazuľu cannellini.
 - Hrniec priklopte pokrievkou a varte 15 minút.
 - Potom pridajte kokosové mlieko, limetkovú šťavu a tenké prúžky mrkvy, priklopte späť pokrievkou a varte, kým batáty a ružičkový kel nedosiahnu požadovanú mäkkosť, cca ďalších 7 až 15 minút.
 - Pridajte špenát, varte jednu minútu.
 - Jednotlivé porcie podávajte s drvenými vločkami červeného chilli, koriandrom a nechtíkmi limetky.
 

Ak ste milovníkmi pikantných ázijských chutí, nezabudnite vyskúšať aj naše recepty na výbornej kari kura !

Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín