Vyskúšajte tento zemiakový šalát bez majonézy s čerstvým kôprom a majoránom a na Veľkú noc už nikdy nebudete chcieť jesť nič iné!
INGREDIENCIA
- 12-14 malých červených zemiakov
 - soľ a čerstvo mleté korenie
 - 4 plátky hrubo nakrájanej slaniny
 - olivový olej podľa potreby
 - 1/2 žltej cibule, pozdĺžne rozpolené a nakrájané naprieč na tenké plátky
 - 2 veľké stopky stopkového zeleru, nakrájané na kocky
 - 2 lyžice bieleho vínneho octu
 - 2 lyžičky nasekané čerstvé majoránky
 - 1/2 lyžičky mletej horčice
 - 1/2 šálky hovädzieho vývaru
 - 2 lyžice kôpru a viac na ozdobu
 - štyri natvrdo varené vajcia, nakrájané
 - hľuzovkový olej (voliteľne)
 
POSTUP
- Zemiaky dajte do veľkého hrnca, zalejte osolenou vodou a priveďte do varu.
 - Znížte teplotu a prikryte, varte, kým zemiaky nezmäknú, asi 20 minút.
 - 4 vajcia vložte do malého hrnca, zalejte studenou vodou a priveďte do varu.
 - Vypnite sporák, dajte na hrniec pokrievku a nastavte časy na 15 minút.
 - Keď sú vajcia hotové, ponorte ich do ľadovej vody.
 - Dajte bokom.
 - Vo veľkej panvici orestujte slaninu do chrumkava, asi šesť minút.
 - Upečenú slaninu vyberte dierovanou lyžicou z tuku a nechajte odkvapkať na papierovej utierke.
 - Dajte bokom.
 - Nechajte si tri lyžice tuku zo slaniny na orestovanie řapíkatého zeleru a cibule.
 - Na strednom plameni rozohrejte tuk zo slaniny a pridajte cibuľu a stopkový zeler.
 - Restujte, kým nezačnú mäknúť, asi 3 minúty.
 - Pridajte ocot, majoránku, kôpor, 1/2 lyžičky soli, 1/2 lyžičky čerstvo mletého korenia a mletú horčicu a prešľahajte.
 - Pridajte hovädzí vývar a premiešajte.
 - Zemiaky nakrájané na kúsky o veľkosti sústa spolu so slaninou opatrne vložte do panvice.
 - Varte, opatrne ochutnávajte, kým dresing nezhustne a neobalí zemiaky.
 - Pridajte nakrájané vajcia podľa chuti.
 - Pokiaľ chcete, pridajte do šalátu dve veľké lyžice hľuzovkového oleja a jemne premiešajte.
 - Šalát naložte do servírovacej misy a ozdobte čerstvým kôprom.
 - Podávajte teplé.
 


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín