Vyskúšajte tento najúžasnejší orechový veľkonočný pletenec. Zachutí naozaj každému a upečiete ho behom chvíle!
Ingrediencie na cesto
- droždie
 - 250 ml vlažného mlieka
 - 500 g hladkej múky
 - 50 g práškového cukru
 - lyžička soli
 - vanilkový extrakt
 - šťava z polovice citróna
 - citrónová kôra
 
Ingrediencie na náplň
- 150 g nesoleného masla
 - 200 g vlašských orechov
 - 100 g práškového cukru
 - 1 vajce
 
Postup
- Z droždia a mlieka si pripravte kvások, ktorý necháte 5 – 10 minút odležať.
 - Vo veľkej miske zmiešajte múku, cukor, soľ, vanilkový extrakt a citrónovú kôru.
 - Následne pridajte maslo a kvások a miešajte, kým sa cesto nespojí.
 - Z cesta pripravte bochník, vyberte z misky, zakryte handrou a nechajte odpočívať aspoň hodinu, kým cesto nakysne.
 - Predhrejte si rúru na 200 stupňov Celzia a pripravte si plech, ktorý vystelete papierom na pečenie.
 - Na náplň si zmiešajte nasekané vlašské orechy, cukor a maslo v menšej miske.
 - Teraz už máte cesto odležané, tak ich môžete rozváľať na pomúčenom povrchu.
 - Na vyvaľkané cesto položte pripravenú náplň.
 - Zmotajte, ako by ste pripravovali štrúdľu az cesta utvorte kruh – viď foto.
 - Z vonkajšej strany cesto nakrájajte tak, aby ste ho neprerezali a vnikol tak kvetinový motív – viď foto.
 - Celý povrch venca potrite rozmiešaným vajcom.
 - Vložte do rúry a pečte cca 15 – 20 minút, kým nebude povrch zlatistý.
 - Podávajte s čerstvou kávou alebo teplým čajom.
 

K Veľkej noci neodmysliteľne patrí veľkonočný mazanec či bochník . Vyskúšajte!

Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín