Luxusné rybie fašírky v poľskom štýle s cibuľou pripravované v lahodnej omáčke z čerešňového džemu premenia aj tých najväčších odporcov kapra na jeho fanúšikov. Presvedčte sa sami!
Ingrediencie
- 1 kapor (1,5 kg) vypitvaný, bez hlavy, bez plutiev; alebo 2 filety
 - olej na vyprážanie (napr. repkový)
 - 2 veľké cibule
 - 2 lyžice čerešňového džemu
 - 3 polievkové lyžice jablčného octu
 - 1 lyžička medu
 - ½ zväzku (20 g) čerstvého tymiánu, kôpru alebo listov petržlenovej vňate
 - 1 citrón
 - 1 vajce (môžete nahradiť 1 lyžicou mletého ľanového semienka zmiešaným s 3 lyžicami vody)
 - 1 lyžička sušenej majoránky
 - 1 lyžička mletého muškátového orieška
 - 2-3 lyžice strúhanky
 - 1 šálka varených pšenov (to je zhruba ⅓ šálky suchých, surových pšenov)
 - soľ a čierne korenie podľa chuti
 
Postup
- Pokiaľ máte celého vypitvaného kapra, tak ho zbavte šupín a odrežte hlavu, chvost a plutvy.
 - Rozdeľte na filety.
 - Ak cítite nejaké kosti, odstráňte ich.
 - Filety pečte v predhriatej rúre pri 180 °C asi 35–45 minút.
 - Presný čas bude závisieť od hrúbky filetu, takže stojí za to vyskúšať, či je kapor hotový tým, že doň pichnete vidličkou.
 - Nechajte vychladnúť a dvakrát pomeľte v mlynčeku na mäso.
 - Prípadne filety nasekajte najemno nožom alebo použite kuchynský robot.
 - Nakrájajte cibuľu na prúžky julienne alebo na polmesiačiky.
 - Dajte panvicu na sporák, nalejte do nej lyžicu alebo dve oleje, pridajte cibuľu a restujte, kým nie je ľahko zlatistá.
 - Pridajte dve polievkové lyžice čerešňového džemu, tri polievkové lyžice jablčného octu a jednu polievkovú lyžicu medu.
 - Dochuťte výdatnou štipkou soli a nasekaným čerstvým tymiánom.
 - Citrónovú kôru postrúhajte a spolu s citrónovou šťavou pridajte do panvice.
 - Dajte bokom alebo udržujte na veľmi nízkom ohni.
 - Vráťte sa k mletému kaprovi.
 - Rozklepnite jedno vajce (alebo pre bezmliečnu verziu zmiešajte jednu lyžicu mletého ľanového semienka s tromi lyžicami vody) a pridajte ich do kaprí hmoty.
 - Do hmoty pridajte 2-3 lyžice strúhanky a uvarené pšeno.
 - Bohato ochuťte čerstvo mletým čiernym korením, muškátovým orieškom a nasekaným čerstvým tymiánom.
 - Všetko dobre premiešajte stierkou alebo lyžicou.
 - Rukami tvorte placky o veľkosti zhruba tenisovej loptičky.
 - Obaľte ich strúhankou.
 - Vymažte na výdatnom množstve oleja z oboch strán dozlatista (z každej strany asi 5 minút).
 - Podávajte s cibuľovou omáčkou a ozdobte vetvičkami čerstvého tymiánu.
 

Ochutnajte aj aspoň jeden z našich receptov na rybí šalát a pochutnajte si ako nikdy!

Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín