Presne také buchty, ktoré si v každej českej rozprávke Honza vzal do raňajky a vyrazil do sveta na vandrovku. Jednoduché a nadýchané kysnuté cesto a horká orechová náplň vám nedovolí po jednej prestať.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 250 g hladkej múky
 - 250 g polohrubej múky
 - 80 g práškového cukru
 - 125 g masla (zmäknutého)
 - 250 ml mlieka
 - ½ droždia
 - 2 lyžice rumu
 - žĺtok
 - vanilkový cukor
 - štipka soli
 
Na náplň
- 250 g vlašských orechov (mletých)
 - 150 g marmelády (marhuľovej, jahodovej)
 - kôra z 1 citróna
 - 200 ml polotučného mlieka
 - 4 lyžice rumu
 
Postup
- Do veľkej misy nasypeme obe múky a zmiešame
 - Pridáme soľ, cukor, premiešame a uprostred urobíme jamku
 - Do neho nalámeme na malé kúsky droždia
 - Droždie zalejeme ½ teplého mlieka a pridáme rum
 - Misu prikryjeme a na teplom mieste necháme vzísť kvások
 - Keď máme kvások, pridáme k nemu žĺtok, druhú polovicu mlieka a maslo
 - Zmiešame a uhnete cesto
 - Môžeme použiť varešku, ale lepšie to ide rukou
 - Cesto nesmie lepiť, preto keď nemá správnu konzistenciu, prisypeme trochu hladkej múky
 - Vypracované cesto prikryjeme utierkou a necháme odpočívať a kysnúť
 - Na náplň do hrnca nasypeme rozomleté orechy, pridáme citrónovú kôru, rum, cukor (marmeládu) a mlieko
 - Na miernu teplotu zmes krátko povaríme a orechová náplň by mala zhustnúť
 - Vykysnuté cesto na pracovnej ploche premiešame a rozdelíme na rovnako veľké časti
 - Tie stlačíme na placku a do stredu naložíme vychladnutú orechovú náplň
 - Okraje cesta spojíme a poriadne utesníme, aby náplň pri pečení nevytiekla von
 - Takto utesnené buchty kladieme veľmi seba do maslom vymasteného pekáča a potrieme ich rozšľahaným vajcom
 - Vložíme ich do predhriatej rúry a pečieme na 180 stupňov 7-10 minút, potom teplotu znížime na 160 stupňov a pečieme približne ďalších 25 minút
 


Katalóg ingrediencí
Bylinky
Korenie
Plodiny
Syry
Huby
Aditíva potravín